samsung-galaxy-s5-render-5

Много преди да бъде представен Samsung Galaxy S5, слухове за характеристиките му поддържаха интереса на потребителите. За съжаление голяма част от тях се оказаха неверни.

Какво не видяхме в новия флагман? Скенер за ириса на окото, 64-битов процесор Exynos, AMOLED дисплей с 2К (2560n1440) резолюция и метален корпус, все високо технологични характеристики, които така и не видяха бял свят. Каква е причината за това няма как да знаем. Може би Samsung все още не можа да ги реализира по най-добрия начин или просто ги пази за следващи продукти?

Много от феновете на компанията останаха разочаровани за пореден път от материалите на изработка на новия флагман и от приликата му с предходния, но дори за компания като Samsung е голямо предизвикателство да използват метал за водещите си устройства, съпътствано с редица трудности. На първо място тя трябва да е сигурна, че потребителите ще имат лесен достъп до батерията и удобството да я сменят, когато се налага. Следващата трудност е сложния производствен процес, който би бил проблем при осигуряването на достатъчно количество апарати, тъй като знаем, че топ-устройствата на Samsung се продават в рекордни количества. Да, Apple прави метални телефони, но на нея просто не й се налага да създава нова производствена линия за това, както би било при корейците. През 2011 година Samsung пусна апарат с почти изцяло метален корпус. Това беше Wave 3, второто поколение флагманско устройство, работещо с операционна система Bada, но той така и не беше произведен в огромен тираж, както се налага при серията Galaxy, от която се разпродават милиони бройки за кратък период.

Все пак всичко това не изключва шанса компанията да пусне по-усъвършенствана версия на Galaxy S5 по-късно през годината, с цитираните вече хардуерни характеристики, нов дизайн и метален корпус, но като лимитирана серия. Стандартния модел ще задоволи потребителите с не толкова високи изисквания, а за недоволните ще се погрижи премиум версията.

Освен инженерните и производствени предизвикателства, пред компанията стои и въпроса за пазарния дял. В края на миналата година имаше някои признаци, че Samsung ще се фокусира предимно върху средния и нисък клас устройства на пазара през 2014 година. Причината за това е силната конкуренция от страна на HTC и Motorola, които насочиха усилията си предимно към развиващите се пазари и разширяването на своя дял там. Ако корейският гигант позиционира Galaxy S5 в средния до висок клас устройства с агресивна цена, то той би имал по-добър шанс за успех, благодарение на търговската марка и името на продуктовата линия Galaxy. Премиум версията ще им осигури продукт, с който да се конкурират във високия клас устройства на пазара.

Разбира се това са само разсъждения, основани на множеството слухове преди премиерата на Galaxy S5 и старата максима “където има дим, има и пламък”. За Samsung няма да е нов подходът на създаване на няколко версии на едно устройство и според мен, компанията не би си позволила да изгуби част от феновете си, разочаровайки ги за пореден път. А дали всички тези разсъждения са верни и ще видим ли най-после мечтания метален флагман с иновативен дизайн и куп функции, излезли като че ли от фантастичен филм, това няма как да знаем. Друг въпрос, специално за нашите географски ширини е дали ще видим на живо подобен модел, дори и да бъде създаден, ще достигне ли до България лимитираната версия на Galaxy S5? Според вас готви ли ни изненада Samsung и има ли шанс да видим такъв апарат на пазара тази година?