Samsung все пак успя да спечели одобрение за приложението на Galaxy Watch за кръвно налягане

Дълготрайните усилия на Samsung да въведе мониторинга на кръвното налягане до притежателите на Galaxy Watch направиха крачка напред. Компанията обяви, че най-накрая е получила разрешение да направи приложението си за кръвно налягане достъпно. Това е първият положителен знак в този регулаторен процес, който се провежда повече от година. Пред потенциално животоспасяващата функция все още има някои големи препятствия за преодоляване, преди да бъде въведена за масово използване.

Положителни фактори

Приложението на Samsung за мониторинг на здравето е получило одобрение от правителството на Южна Корея в съответствие с насоките за софтуер на медицинско устройство. Те позволяват на удобните джаджи да добавят нови здравни функции в приложенията си. Това ще даде възможност на южнокорейските потребители на Galaxy Watch Active2, както и на предстоящи устройства на марката, да извършват частично наблюдение на кръвното налягане. За съжаление потребителите от останалите държави ще се наложи да почакат още малко, докато успеят да се възползват от екстрата. Необходимо е регулаторно одобрение за отделните медицински бази на всяка отделна страна.

Полезно приложение

Мониторингът на кръвното налягане е от решаващо значение при откриване на хипертония. Това е потенциално сериозен индикатор за сърдечен дистрес и хипертонични кризи, които биха могли да покажат първи признаци за инсулт, сърдечен удар или друг голям риск за предстоящи здравословни проблеми. Повечето хора не могат да си правят измерване на кръвното налягане през деня, а неудобството от използването на професионални апарати не предполага редовен контрол. Предлагайки тази функционалност в удобен и постоянно използваем вариант, Samsung работи за спасяването на животи.

Голямо предизвикателството пред компанията е да направят показанията на удобните часовници сравнително точни. Малките размери на устройството са истинска пречка за това. Новото приложение за мониторинг е само част от пътя до достигане на заветната цел. Потребителите трябва да калибрират приложението, като използват традиционен апарат за кръвно налягане поне веднъж на всеки четири седмици, което позволява на системата да анализира пулсовите вълни на часовника и да прецизира резултатите. Всяко калибриране изисква извършване на три отделни показания и е удобно потребителите да го правят у дома.

Galaxy Watch няма да може изцяло да замени нуждата от апарат, но ще попълни пропуските между конвенционалните измервания. Желаещите ще бъдат подсещани да натиснат бутона „мярка“ в приложението, за да проверят кръвното си налягане, след което да изчакат приблизително две минути, докато седят неподвижно и без да говорят. Въпреки че отнема повече време, то е толкова просто като приложението за ЕКГ на Apple при Apple Watches.

Само до преди няколко години не можехме и да си представим подобни функции и то предоставени от подобни миниатюрни устройства. Сега предизвикателството е Health Monitor да попадне в ръцете на колкото се може повече рискови пациенти.

По света

Въпреки че получи одобрение от Южна Корея, Samsung планира да започне предлагане на приложението през третото тримесечие на 2020 г. Все още не са посочени други страни, в които функционалността ще бъде налична. Компанията започна да тества подобно приложение през февруари 2019 г. в Калифорнийския университет, Сан Франциско. Това ще даде възможност на някои потребители в Австралия, Канада, Германия, Великобритания и САЩ да пробват мониторинг на кръвното налягане в любимите часовници Active и Active2. Понастоящем не е ясно дали регулаторите в тези страни ще одобрят стартирането на Health Monitor още тази година.