o-WOMAN-LOOKING-AT-PHONE-facebookСлучвало ли ви се е да издебнете някой ваш близък да остави телефона си без надзор, така че да можете да хвърлите един поглед на достъпните му съобщения? Ситуацията вероятно е много позната поне на по-ревнивите от вас – сигурно неведнъж сте се изкушавали да проверите какво и с кого си пише половинката ви. Както и ако сте родител, който стриктно държи да е в час с всичко, което се случва с детето му, а по-лесен начин от преглед на кореспонденцията му с приятелите едва ли има.

Ясно е, че от морална гледна точка този подход не е особено приемлив, но в повечето случаи съвестта отстъпва пред любопитството и притеснението. Доказва го и скорошно проучване на WeTransfer, в което са участвали 2000 британци и 2500 жители на САЩ. Ако сте се чудили колко хора четат чужди съобщения, то това изследване ни дава отговор – 50 %. Всъщност, за да бъдем по-точни, 50 % си признават, че го правят. Вероятно цифрата е доста по-голяма, но някои от неудобство са предпочели да излъжат, въпреки анонимността.

Според данните от проучването дамите са по-любопитният пол (има поне по-честният в този случай 🙂 ). 33 % от жените признават, че четат съобщения на други хора без разрешение, докато при мъжете дялът е 27 %. В същото време обаче голяма част от същите тези хора се тревожат колко от личните им данни се събират от различни онлайн услуги – общият процент на посочилите тази опция е 65 %. Над една трета от участниците в изследването пък се притесняват каква информация продават компаниите и на кого. Интересен казус: държим на своята лична неприкосновеност, но невинаги признаваме правото на близките ни да имат такава. А вие четете ли чужди съобщения? 🙂