dnews-files-2015-01-skin-generator-150115-670-jpg батерия

Учените вече измислят какви ли технологии и методи за зареждане на устройства. Вече са разработени обувки, които ще захранват вашия умен часовник или гривна докато вървите, а сега те се приближават до сценария, в който човешкото тяло може да бъде използвано като батерия.

Виж още: Новият Raspberru Pi 2 е много по-мощен и струва само 35 долара

Новото устройство беше представено миналата седмица на Европейската научноизследователска конференция и e създадено с цел да използва енергията на човешкото тяло за зареждане на носими компютри и устройства. Генераторът, който е с размер на пощенска марка, е разработен от изследователи в Националния университет на Сингапур и подсилва силата на статичното електричество.

Когато някои видове различни повърхности са поставени в близък контакт се натрупва електрически заряд, който може да бъде използван, когато повърхностите са извити или разделени. Това е т.нар. „трибоелектричен ефект“. За това устройство се използват нано елементи, както и самата кожа на неговия ползварел като противоположна повърхност.

„Кожата, най-голямата повърхност върху човешкото тяло, е естествен избор за един от трибоелектричните слоеве“, казва един от изследователите. За противоположна повърхност екипът е изработил силиконов слой, покрит с хиляди гъвкави структури. Допълнителен слой действа като електрод на устройството. Изледователите са направили тест, като са прикрепили изобретението към лактите и гърлата на хората – ежедневното движение на мускулите (говорене и хващане на предмети) са генерирали достатъчно енергия, за да се заредят до 12 светодиода.