Руски чатбот на име Юджийн Густман е първата програма, която премина успешно Теста на Тюринг миналата седмица. Тестът е предложен за първи път през 1950 година от математика Алан Тюринг. Чатботът е успял да убеди един от трима съдии, че е 13-годишно украинско момче, говорещо английски.

Юджийн и още 4 други програми са взели участие в тазгодишното издание на Теста на Тюринг на Кралското дружество в Лондон. Необходимо е било ботовете да поддържат 5-минутни чат разговори с групата съдии. Според правилата, за да може да се смята, че тестът е преминат от даден компютър, той трябва да бъде сбъркан с човек в повече от 30% от случаите. Е, Юджийн Густман е убедил 33% от журито, че е човек и ако това бъде наистина потвърдено от независимите организатори, то той ще бъде първата програма в света, която го е направила. Ветеран на наградата Лобнер и Chatterbox challenge, Юджийн взе първо място на Теста на Тюринг през 2012 година, но тогава успя да убеди само 29% от тогавашните съдии.

Затрогващото в случая е, че тестът се проведе в деня на 60-годишнината от смъртта на Алан Тюринг. Също така това стана и по-малко от 6 месеца след като той получи посмъртно кралско помилване за обвинението в „грубо неприличие“ от 1952 година – стандартното наказателно обвинение тогава за хомосексуалност.

За тези, които ще се запитат – не, Юджийн не е суперкомпютър. Всъщност изобщо не е компютър, а чатбот – просто компютърна програма. И изобщо не може да мисли, не и в когнитивния смисъл на думата. Той е просто сложен симулатор за човешки разговори, който се ръководи от скриптове.

По думите на Кевин Уоруик, организатор на състезанието: „Да съществува компютър, който може да направи така, че да си мислим, че е човек, е предупредителен сигнал срещу киберпрестъпността. Тестът на Тюринг е важен компонент за борба с тази заплаха. Важно е да разберем как онлайн комуникацията в реално време от този тип може да повлияе на човек да си мисли, че нещо е истина, без да е така.“