Предстоят ни повече почивни дни, които по всяка вероятност ще прекараме не само на трапезата, но и в интернет

Предизвикателствата на дигиталния свят напомнят за себе си преди празниците. За да не ги помрачаваме, трябва да сме по-бдителни в интернет и да не се превръщаме в лесна мишена за хакерите. А опасността е напълно реална, особено ако подценяваме собствения си принос.

Повече почивни дни са равни не само на общуване с близките на маса, но и с всички приятели в мрежата. Тогава сме много уязвими, защото не сме настроени за неприятности и можем бързо да се поддадем на уловките.

Запишете си тези съвети на видно място и си ги припомняйте при която и да е съмнителна ситуация:

Внимание към съдържанието, което постъпва при вас

Ако получим линкове, които се маскират като съдържание от сайтове, към които нямаме отношение или не сме се регистрирали, трябва да бъдем нащрек. Поначало е желателно да не предоставяме лична информация на места, където не смятаме да си създаваме профил.

Странен имейл или телефонно обаждане

Напълно реално е, включително и в България, да се свържат с вас по телефона и лицето да се представи за банков служител. Възможно е той да поиска данните ви, с оправданието, че е нужно някакво обновяване. По същия начин стоят нещата и в електронната поща. Там често пристигат имейли, които ви водят към адрес, изглеждащ идентично с този на банката ви, но всъщност е фалшив.

Сменете паролата си

Паролата ви не трябва да бъде еднаква за всички профили в онлайн пространството. Може би така ви е по-лесно и удобно, но по този начин отваряте врата на зложелателите, които могат да се сдобият с достъп до акаунтите ви без да правят големи усилия.

Евтини оферти и примамливи отстъпки

Еуфорията от черния петък премина, с нея си отидоха и голяма част от евтините оферти. В чуждестранните сайтове обаче можем да се натъкнем на такива, но трябва да бъдем по-бдителни и да отсяваме. Проучете търговците, преди да се втурнете да купувате и да предоставяте данните на картата си.