5. Small world

smallworld 1

Последна в списъка идва небезизвестната леко военна игра – Small world. В това предложение играчите ще се изправят директно един срещу друг и това предполага известна доза конфронтация, но дори и вие или групата ви да не харесвате състезателни игри, Small world няма как да не ви хареса. В нея трябва да съжителствате в един прекалено тесен за всички фантастичен свят, в който ще използвате комбинации от раси и умения, за да въздигнете империята си и по този начин да съберете достатъчно точки за победа. Това обаче ще стане за сметка на останалите играчи, защото рано или късно ще се сблъскате с тях.

Small world ще допадне на новаците, защото е сред най-леките в типа “военни игри”, които по принцип са дълги и сложни. Темата е страхотна и разнообразна, защото никога няма да изиграете две еднакви игри. Темпото е динамично и не присъства характерното за жанра време, в което чакате останалите да направят комплексни ходове.

smallworld 2

Small world е изключително подходяща за навлизане в хобито, защото е лека и интересна, но все пак има засилен стратегически елемент. Освен това е добре балансирана, независимо от броя на играчите, които участват.

Small world е игра за двама до петима играчи и отнема между един и два часа в зависимост от броя на участниците.
Надявам се с тези пет предложения да съм успял поне малко да ви ориентирам в някои от основните видове настолни игри, а и да ви насоча към няколко потенциални заглавия, от които да започнете. Разбира се, хубавото на хобито е, че възможностите са наистина много и различни и по никакъв начин не бива да се ограничавате само до горните пет развлечения.

Призовавам всички читатели да се чувстват свободни да коментират този материал, ако имат мнение различно от моето или просто искат да споделят впечатления.