Следващият текст е плод на моя лична класификация на настолните игри, която се базира на опита ми, както и на значително проучване на темата. Игрите, включени в тази класация, не са подредени по никакъв критерий – всяка от тях е еднакво подходяща за нови играчи.

meeples

Първата настолна игра, която ме въведе в хобито, е Игра на тронове. По това време бях изключително незапознат с този тип забавление и бях привлечен главно заради темата, но след няколко сесии разбрах, че настолните игри са много по-развити, отколкото някога съм предполагал. Впоследствие разбрах, че Игра на тронове съвсем не е най-подходящото заглавие за един нов играч, но благодарение на дизайна й все пак успя да ме накара да харесам този тип забавление. Оттам нататък беше лесно да се зарибя, но как избирам кое да изпробвам след това? Това ще се опитам да отговоря като ви предложа няколко настолни игри, които според мен са наистина подходящи за начинаещите.

1. Dixit

dixit 1

Тук няма изненади, след като в статията за Dixit разкрих, че тя ще е част от тази класация. Dixit е игра, която всички трябва да изпробват. В нея ще използвате асоциации и ще трябва да познаете определена карта по дадено от някой от играчите указание. При нея няма да се сблъскате със сложни и дълги книжки с правила, а понеже и няма състезателен характер, играта не поставя бариери между новаците и опитните. По-скоро ще се забавлявате като група, отколкото да ви кара да се домогнете до победата. Всъщност ситуациите, които тя създава, са това което кара хората да я харесват толкова. Тя е особено подходяща за сплотени групи, в които хората се познават, тъй като често се стига до асоциации, насочени към определени играчи. Ако търсите игра, която да ви накара да използвате дясната част на мозъка си, докато се наслаждавате на страхотни илюстрации, то Dixit определено е за вас.

dixit 2

Това, което прави Dixit подходяща за нови играчи е оригиналността й в комбинация с лесните за научаване правила.

Dixit се играе с трима до шестима играчи и отнема от 20 до 40 минути в зависимост от броя на участниците.

2. Pandemic
pan 1

Pandemic
е най-известната кооперативна настолна игра. Можете ли да спасите света от четири неизвестни зарази? Играчите трябва да влязат в ролята на екип от учени, лекари, пилоти и др., които да се борят с болестите, докато те се разпространяват по всички точки на света. Ако вие или вашата група не харесвате игри, които ви поставят един срещу друг или просто предпочитате да работите в екип за постигането на една обща цел, Pandemic ще ви изненада приятно. Освен това, регулируемата трудност и различните умения на персонажите предполагат към голяма възможност за преиграване. Темата на играта е наистина подходяща и не е трудно да се потопите в атмосферата, която Pandemic създава. Всеки, който я е играл поне няколко пъти ще ви каже, че това е игра, в която ще се забавлявате и когато губите, а ако успеете да победите, това постижение ще ви се струва наистина героично.

pan 2

Pandemic е подходяща за нови играчи, защото кооперативният елемент е доста добре направен, а освен това има променлива трудност, от която ще се възползвате, когато станете по-добри.

В Pandemic могат да вземат участие от двама до четирима души, а времето за изиграване е около час.