„Една от най-силните години“ е фразата, която се повтаря все повече с наближаването на края на 2015-та. Гледайки назад към игрите, които успях да изиграя през почти изминалата година, не мога да не се съглася с това твърдение. През 2015-та дебютираха толкова много интересни заглавия от всякакви жанрове, че едва ли някой може да се оплаче. Именно затова борбата за място в тазгодишния топ 10 беше много оспорвана. Ако по уважителна или не причина сте изпуснали някое от тези заглавия, имате доста време да наваксате около празниците.

10. mysterium

mysterium 1

Започвам класацията с дългоочакваното издание на Libellud на топ заглавието за феновете на асоциации. Под красивата кутия на Mysterium ще откриете още по-хубави компоненти и събуждащи въображението илюстрации. Страхотно изглеждащата игра ви поставя в ролята на група медиуми, чиято цел е разгадаването на забулено в мистерия (хе-хе) убийство. Чрез видяния под формата на абстрактни карти играчът, поел ролята на духа на убития, насочва групата ясновидци през различните заподозряни, стаите на имението и предметите, с които може би е извършено престъплението. Успешното освобождаване на духа на жертвата зависи както от асоциативното мислене на играчите, така и от умението им да работят в екип.mysterium 2Още от обявяването си Mysterium беше спрягана за духовен (хо-хо) наследник на Dixit, но поне по мое мнение сравнението не е толкова уместно. Играта ме спечели с това, че успешно използва концепцията на по-простите игри на асоциации и добавя към нея силна самостоятелна тема, с която я обвързва. С други думи Mysterium в основата си е „просто“ игра на асоциации, но в същото време се различава много от повечето такива заглавия. Потопите ли се в нейната уникална атмосфера, лесно можете да забравите, че единственото, което правите е да сравнявате картинки. А това, което най-много спомага за това усещане са страхотните компоненти!mysterium 3

5 Коментари

 1. Искам да попитам, има ли упътвания на Български и някоя от игрите подходяща ли е за деца по 10 години? Т.е. да могат да играят без аз да съм до тях?

 2. Mysterium се предлага с правила на български и май е единствената, която може да се играе с деца, макар че те често дълкуват мало абстрактните карти твърде буквално. Ако под 10 години разбирате 7 и надолу годишни деца – нито една от изброените не е за тях.

 3. Супер добра класация, Ники! Единственото ми несъгласие е, че местата на Specter Ops и Fury of Dracula трябва да са разменени 🙂

 4. Радвам се, че ти е харесала!

  Fury of Dracula бързо се превърна в
  една от любимите ми игри (не съм играл старите версии), но Specter Ops e
  по-добрата игра, просто защото е динамична през цялото време. Fury of
  Dracula може да бъде леко бавна в това отношение.

 5. За жалост в настоящата класация няма много подходящи за деца игри, а като се замисля, рядко ревюираме такива. Мога да препоръчам единствено Магове Хлапета, която е много лесна за научаване от деца около тази възраст. Подробно ревю можете да прочетете тук:

  https://smartnews.bg/review-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5/

Comments are closed.