sddefault

Един от големите световни производителите на асансьори в света ТисенКруп пусна видео, в което представя своята нова концепция. На пръв поглед идеята изглежда все едно е взета от някой научно-фантастичен филм, но информацията предполага, че е съвсем реална. ТисенКруп са създали работеща концепция за нов вид асаньор, без въжета и без ограничения за размерите и посоката. Те ще могат да се движат както хоризонтално, така и вертикално.

ВИЖ ОЩЕ: СПЕЦИАЛНА ВЕРСИЯ НА SWIFTKEY ПОМАГА НА СТИВЪН ХОКИНГ ДА КОМУНИКИРА ПО-БЪРЗО

За да бъде постигнато това, компанията е разработила технология, която се основава на магнитната възглавница, същия принцип като скоростните влакове в Азия. Това не само ще подобри скоростта, но и ще направи възможно пътуването и „настрани“.

Системата, която фирмата нарича „Multi”, е предназначена за сградите от ново поколение и небостъргачите. В един огромен жилищен или бизнес комплекс ограниченията за етажи и форма е породено от трудността на придвижване на хората, се казва в тяхното видео. „Multi” премахва тези недостатъци и позволява изграждането на още по-високи сгради.

Освен хоризонталното и вертикалното движение, новите асансьори ще могат да се движат по няколко в един и същ коридор. Те ще се превърнат в транспортна система, по подобие на метрото в големите градове.

Компанията вече е създала работещ прототип на „Multi”, който се намира в сграда с височина от 240 метра в Германия. Очаква се първото публично представяне на новите асаньори да бъде през 2016 г.

https://www.youtube.com/watch?v=KUa8M0H9J5o