Вече знаем, че бавноходките, тези малки водни същества с осем крака, са толкова издръжливи, колкото и грозни. Могат да оцелеят 30 години затворени във фризер и в космоса, като цяло на всякакви екстремни температури и места. Ново проучване обаче показва още по шокиращи резултати – тези животинки ще надживеят всичко останало. Ще съществуват още около 10 милиарда години. Тоест докато Слънцето умре.

За проучването, публикувано в Scientific Reports, астрофизици от Оксфорд и Харвард са взели предвид всички обекти насочващи се към Земята, които ще изсушат океаните и ще убият всичко.

Най-ключовото откритие, е че няма такова нещо в космоса, достатъчно мощно, за да изсуши океаните напълно, така че бавноходките могат да оцелеят в това което е останало. Има няколко астероида, за които знаем, че могат да сложат край на абсолютно всичко, но нито един от тях не се очаква да удари Земята. Една супернова може да свърши работата, но едва ли такава ще избухне достатъчно близко до нас.

Ето я и иронията от цялата работа: хората са податливи същества и климатичните промени могат много да повлияят на живота и съществуването ни, докато бавноходките ще изчезнат чак когато и Слънцето го направи.