London

нощта

Сигурно сте търсили много пъти снимки на различни градове, които да са направени през нощта? Това обикновено са сателитни снимки, които изглеждат горе-долу добре. В момента, в който приближите кадъра обаче ще видите, че качеството все пак не е толкова хубаво, колкото ни се иска. Това лесно може да се избегне с помощта на OpenStreetMap data.

Това е проект, който създава и разпространява безплатни географски данни за света. Именно това е помогнало на един ентусиаст да разработи техника, за да се възпроизведат невероятните снимки на градовете през нощта, взети от астронавтите на Международната космическа станция. Снимките представляват художествени интерпретации, които географски са абсолютно точни и съответстват на реалните образи.

[cquote]Градовете през нощта могат да изглеждат уникално[/cquote]

Базирайки се на OpenStreetMap data и снимките, които са налични от космоса, Марк е направил невероятни снимки, които реално не са истински снимки, а преработени до неознаваемост кадри. Самият той казва: “Няма истински снимки, които да са използвани при създаването на картите, но аз все пак гледах и реалните снимки, за да се водя по тях.” На този етап няма направени изображения за всички градове, а само за част от тях. В снимките по долу ще видите Берлин, Париж, Амстредам, Чикаго, Лондон, Сан Франциско и Рио Де Жанейро.