Сирма Груп Холдинг е позиционирана сред водещите български софтуерни разработчици у нас в тазгодишното издание на класацията Топ 100 на ИТ компаниите в България. Ежегодната класация се изготвя от екипа на Computerworld и подрежда технологичните дружества на база на приходите през 2019 година. Сирма заема 14-та позиция сред всички технологични дружества, като пред нея са предимно чуждестранни компании или такива от други подсегменти на информационните технологии като хардуер и системна интеграция. Това я поставя в тройката на най-големите български софтуерни фирми. Сирма е класирана с две позиции по-напред, в сравнение с изданието на класацията през 2019 година.

 

Миналата година беше много успешна за Сирма Груп Холдинг, като много от дружествата в групата отчетоха ръст. Холдингът оперира на пазарите в Европа, Северна Америка и Азия, а редица негови компании и марки са разпознаваеми по целия свят. Сред тях са едно от най-популярните приложения за диабетно болни в света Diabetes:M, водещата компания за семантични технологии Sirma AI, която осъществява дейност като Ontotext, дружеството EngView за CAD/CAM системи, Sirma Business Consulting за банкови и финансови решения и др.

 

От компанията отчитат засилен интерес през 2019 г. към софтуерни продукти, насочени към финансовата индустрия, във връзка с влизането в сила на ревизираната Директива на Европейския съюз за платежните услуги PSD2 (2015/2366). Новата директива поставя редица предизвикателства пред банковия сектор, а Сирма разполага с подходящи решения за тях. Групата има също силен фокус върху някои от най-иновативните области на технологиите като електронното здравеопазване, изкуствения интелект, семантичните технологии, системите за управление на бизнеса и други.

 

През 2020 г. Сирма осъществи важни стъпки за борба с пандемията от COVID-19. Компанията взе решение да отключи всички платени абонаментни функции на приложението Diabetes:M по време на пика на пандемията от Covid-19, сред които е и опцията за дистанционно следене от лекар, с цел да спести на диабетно болните ходенето в болници за регулярни срещи с лекари. Sirma AI от своя страна предостави безплатно своята графова база GraphDB на медицински организации от целия свят, борещи се със заразата.

Сподели
Предишна страницаНово приложение за iPhone предава движение, чрез сензори
Следваща страницаУ нас вече има онлайн платформа за ветеринарни грижи
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.