Използвайки сензорите на Face ID може да пресъздавате движения на живо

Уникалното приложение предоставя възможности за използване на TrueDepth на iPhone на ново ниво. Разработчикът на Unreal Engine Epic Games пусна Live Link Face. Това е приложение за iPhone, което използва предните 3D сензори в телефона, за да заснема движение на живо за лицеви анимации. Те могат да се използват в 3D проекти, като видео игри или филми.

Добавката използва инструменти от ARKit и сензорния масив TrueDepth на iPhone. Чрез тях лесно може да се предаде движение на живо от актьор гледащ телефона, към 3D герои в Unreal Engine. Иновацията прави това, чрез улавяне изражението на лицето, както и въртенето на главата и шията.

Face Link Face може да предава крайния продукт на няколко машини едновременно. Прецизната точност на кадрите дава възможност за безпроблемна синхронизация с други компоненти на сцената, като камери или заснемане движение на цялото тялото.

За мнозина сензорният масив на TrueDepth изглежда като перфектното допълнение на иначе не толкова използваните функции. Touch ID работеше отлично за целите на повечето хора в по-ранните телефони iPhone, но нямаше много приложения на технологията, освен Face ID.

Тясна аудитория

Разработчиците на игри и създателите на филми могат да използват приложения като това за улавяне на движения, оживявайки виртуални герои с реални изражения на лицето и други движения на актьорите. Това е нещо, което традиционно включваше скъпо оборудвани студия, които са извън обсега на всички други, освен големите играчи.

Заснемането на движения управлявани, чрез сензорите на iPhone не е толкова точно, както това, което се използва от студиите за разработка на големи продукции. Това означава, че тези студия от висок клас няма да възприемат новата разработка, като конкуренция. Но последната предоставя изключителни възможности за по-малките екипи, което преди беше труднодостъпно и скъпо.

AR приложенията и филтрите

Наскоро Apple добави сензор за лидар към iPad Pro. Носят се слухове, че той ще си проправи път и към най-добрите модели iPhone. Докато задните сензори на iPad Pro използват различна технология от предния масив TrueDepth, новата придобивка може да генерира по-добър резултат. Apple вече демонстрира записване и заснемане на движение от човек.

За разработките

За тези, които не са запознати, Unreal Engine започва живота си, като графичен двигател, използван от студиите за видеоигри. Еволюирал е с времето, за да бъде полезен и в други начинания, като създаване на филми, архитектура и дизайн. Той се конкурира с друга популярна разработка, наречена Unity, както и с вътрешни инструменти на различни студия.