Galaxy S5

Galaxy S5

Немски изследователи по сигурността от SRLabs, които демонстрираха преди време хак за сензора за пръстови отпечатъци на iPhone 5s, сега покзват във видео клип как той работи и на Galaxy S5.

Хакът разчита на фотографиране на латентен отпечатък, взет от чаша в бара и прехвърлянето му с лабораторни техники върху лепило за дърво, след което той се поставя на някой пръст и вече може да служи за активиране на сензора. Учените отбелязват, че рискът е по-голям при Galaxy S5, защото той не изисква парола дори след рестартиране и след като нищо друго не гарантира сигурността, фалшивият отпечатък може да послужи например за извършване на разплащания в PayPal.

Разбира се такава намеса изисква някои професионални познания и средства, както и достъп до телефона поне в продължение на няколко часа, време, през което собственикът му може да открие липсата и да го изтрие дистанционно, но все пак това е една възможност, която не е за пренебрегване, ако смятаме да поверим сигурността на плащанията си на Galaxy S5.

Технологиите се развиват прекалено бързо и може би в желанието са да се конкурират помежду си, големите компании на пазара просто пренебрегват някои елементарни изисквания за сигурност. Все пак Galaxy S5 е по магазините едва от няколко дни и може би след публикуването на тази информация Samsung ще направи необходимото, за да осигури спокойствие и сигурност на своите потребители. И все пак, ще доверите ли своите разплащания на сензора на Galaxy S5?