Z30

[caps]К[/caps]акво трябва да притежава един преносим компютър, за да може да предложи комфорт? На когото и да зададете този въпрос, най-вероятно ще ви отговори по различен начин. Докато за едни е важно той да е мощен и високопроизводителен, то за други трябва да е красив, малък и удобен. Тук обаче нещата малко се объркват, защото смесваме скъпите машини с мощен хардуер с по-евтините и компактни продукти. Как да имаме двете в едно? Най-точният отговор е като се огледаме в някой хубав ултрабук. Това може би е единственото решение, ако се колебаете дали искате повече мощ или повече удобство, защото с един ултрабук получавате достатъчно и от двете.

 

Характеристики

 

 • 13.3″ Toshiba HD дисплей без отражения с висока яркост
 • Резолюция 1366 x 768 пиксела
 • Windows 8 64bit (предварително инсталирана)
 • 1,60 / 2,60 Turbo GHz Intel® Core i5-4200U с Intel® Turbo Boost 2.0 CPU
 • Intel HD Graphics 4400 видео карта
 • 4 GB (1600 MHz) до 16 GB DDR3L RAM памет
 • 128 GB SSD
 • 4-клетъчна Li-Ion батерия с издръжливост до 12 часа
 • 316.0 x 227.0 x 13.9 мм
 • 1.20 кг
 • Bluetooth® 4.0 + LE
 • Wi-Fi 802.11ac, a/b/g/n
 • 3 USB 3.0 порта (единият, от които поддържа USB Sleep-and-Charge)
 • VGA; HDMI (поддръжка на Full HD формат)
 • RJ-45
 • 2MP Full HD уеб камера (1980 x 1080 pix) с вграден микрофон
 • Четец на карти (поддържа SD карти до 2 GB, miniSD/microSD карти с адаптер до 2 GB, SDHC карти до 32 GB, SDXC карти до 64 GB и MultiMedia Card до 2 GB)
 • 3.5мм жак за слушалки и микрофон
 • Говорители с DTS Studio Sound
 • Елегантен сребрист цвят

 

Не мога да кажа, че съм ползвал устройства от този тип на всяка една компания и вероятно са малко хората, които са имали този късмет, но от тези, до които съм се докосвал през последните месеци, Toshiba Satellite Z30 остави доста добри впечатления у мен. Трябва да призная, че това, което ме грабна най-много в него, беше неговата компактност.

Както всяко нещо, което може да си купите на пазара, така и технологичните продукти имат своето предназначение. Това не е ново и няма и да ви кажа нещо, което не знаете, но именно този факт често бива забравян от потребителите, които винаги искат всичко в едно. За мен Satellite Z30 е и винаги ще си остане подходящото бизнес решение, което може да си позволите за около 1600лв. Именно това, че е перфектното предложение за един бизнесмен, го прави примамлива хапка най-вече за хората, които често пътуват по работа, не обичат да носят много багаж, трябва им нещо компактно и все пак достатъчно мощно, за да не създава дори леки предпоставки за забавяне на работния процес.

 

Най-доброто предложение за бизнес и пътуване, отличено с награда за продуктов дизайн за 2014

 

Нека да видим и с какво толкова се отличава Satellite Z30 от всички останали. На първо място е това, което ще видите, когато го извадите от кутията, а именно неговия размер. Когато аз го видях за първи път реших, че това е някаква шега и устройството в ръцете ми не може да е истински ултрабук. На шега или не, но японците наистина са направили и невъзможното, за да смалят размерите на Satellite Z30 до минимум. С тегло от 1.20 кг той направо не се усеща в ръцете, а с размери от 316.0 x 227.0 x 13.9 мм би се побрал без никакъв проблем в чантата ви, а защо не и в работното куфарче. Наистина, Satellite Z30 без съмнение е сред супер комфортните устройства за работа в движение. Отделно, че устройството получи и заслужено признание на тазгодишните награди за продуктов дизайн 2014, като бе отличен с високото отличие на Red Dot Design Award.

Понеже всичко трябва да се тества, за да може да се даде обективно мнение, така и аз взех новия Satellite Z30 за няколко дни, за да видим, как ще се справи в моето натоварено ежедневие. Това, което ме зарадва още в първия ден, бе колко много място ми остава в раницата. Да, за съжаление аз не нося някакво малко куфарче, а цяла раница, защото освен лаптоп влача със себе си слушалки, хард диск и какво ли още не. В момента, в който обаче сложих този ултрабук и оставих старата, но иначе вярна машина вкъщи, останах приятно изненадан от пространството, което се освободи. Още тук си казах, че ако имах толкова пари, най-вероятно щях да си го купя. Повече не ми трябваше. Нямаше нужда и да го пускам и вече бях сигурен, че това е машината, която ми трябва, докато съм в движение.

Естествено, като техно маниак, за мен бе важно и това каква е производителността от тази малка машина. И макар да беше малка, това не ме заблуди, че е неспособна да се справи с натоварването. Все пак тук имаме добър процесор, което си беше достатъчно, за да знам, че този Intel Core i5 ще издържи на моя тип работа. В крайна сметка го пуснах и предварително инсталираният 64bit Windows 8 се показа за секунди на екрана. Докато си извадя мишката от чантата и той вече беше запалил. Казах си „А, той този ултрабук в stand by ли е бил досега?”. Наистина значително бързо зареждане на операционната система, което е голям плюс, когато нямате време за губене в чакане пред клиентите ви.

 

 

Максимално малък и максимално мощен

 

И така започна първият ми работен ден със Satellite Z30. Както вече не веднъж съм казвал, аз повече се приближавам до един бизнес потребител, а не толкова до геймърите, програмистите или хората, които просто си цъкат в интернет. Това ще рече, че моята работа включва ползването на интернет много сериозно с поне два или три браузъра едновременно, обработване на снимки с Photoshop, сваляне и качване на големи файлове в интернет, работа с Office пакет и т.н. На пръв поглед не много натоварващи дейности, но ползвайки почти всичките по едно и също време няма как да не затормози един лаптоп или ултрабук, какъвто разглеждаме и днес. От всичко това за мен браузването и обработката на снимките е най-важно да не ми забиват и тук беше момента, в който Satellite Z30 или щеше да покаже на какво е способен или тотално щеше да ми падне в очите.

За да не губя време още в началото го подхванах с дневните задачи и го натисках все повече и повече, за да видя кога ще издъхне и ще започне да забавя. Нормално, както всеки човек, така и всяка машина си има своя предел и мисля, че на моменти и Satellite Z30 стигаше своя, но това вече беше при наистина сериозното натоварване, когато всички снимки примерно трябва да се заредят във Photoshop. През останалото време процесорът и видео картата не даваха признаци и за най-малко забавяне. Какво следва от тук? Ами следва, че този ултрабук ще ви свърши перфектна работа в бизнеса, с който се занимавате. Ако сте мениджър, който често ходи по срещи или лектор, водещ презентации, ще оцените удобството и комфорта от малките размери. Ако сте фотограф, който иска да си прегледа снимките на по-голям екран, докато е някъде на открито, то определено ще оцените скоростта на прехвърляне и обработването на снимките без проблем. Веднага ще разберете, че 13.3-инчовият Toshiba HD HighBrightness дисплей, който е специално проектиран да редуцира отраженията почти на 100%, е перфектен за работа на открито. Ако пък сте блогър или просто човек, на когото му се налага да човърка в интернет пространството по работа, а не за забавление, то тогава ще разберете колко удобен и бърз е Z30 при писане, зареждане на страници и т.н.

След всичко това, което казах, излиза, че това устройство определено си заслужава. Когато това е така и се решите да го купите, то повечето хора гледат да си го пазят. Аз поне много си треперя за вещите и искам да си ги запазя здрави и непокътнати възможно повече време. Тук лекият магнезиев корпус на Z30 не само изглежда добре, но също така е изключително устойчив и надежден. Всеки представител на серията Satellite Z30-A отговаря на стандартите за качество и е преминал щателни проверки, проведени от независимия немски тестов институт TÜV Rheinland, включително ускореният тест в реални условия (HALT), чрез който се симулира 3-годишна експлоатация на продукта. Освен това всички модели са преминали тестове за изпускане от височина до 76 см, а клавиатурата с подсветка е тествана за устойчивост на разливане на течности до 30 милилитра. Така че дори, ако случайно разлеете своето питие, имате време до три минути да изключите лаптопа и да защитите мултимедията или файловете си. Това е едно предимство, с което не всяко устройство може да се похвали. И понеже всичко трябва да се тества, за да се даде обективно мнение, ние също тествахме тези качества на Satellite Z30, но за тях ще трябва да имате търпение до следващата седмица, когато ще ви покажем дали ултрабукът от снимките в тази статия е все още жив.

И като всеки уважаващ себе си безнесмен, никой не би си позволил да му изгасне машината по време на презентация пред клиенти. Това би било истинско безобразие и падане в очите на тези, които искате да спечелите с качество и възможности. Тук беше момента, в който очаквах Satellite Z30 вече да се предаде, защото нямаше как в толкова малък корпус да сложи толкова голяма и издръжлива батерия. Напук на всички предразсъдъци един работен ден не бе никакъв проблем. С този ми режим на работа и натоварване аз не успях да видя сигнала, който ви подсеща да заредите батерията. Чак вечерта около 21:00 часа машинка вече сдаде багажа и каза „Това е, дай малко ток!”. Няма да ви казвам, какво си помислих тогава, защото не е много възпитано, но казано по друг начин, бях изненадан от това, което предложи Satellite Z30 през този работен ден.

 

Satellite Z30 си заслужава да се пробва

 

В края на деня се замислих дали някой не иска да ми подари един такъв ултрабук? Някак си се видях с него и изглеждах доста добре, ако ме разбирате. Това, което предлага, ми допадаше и отговаряше на нуждите ми. Нямаше да откажа и малко по-голямо SSD, но като цяло всичко беше супер. Добра производителност, събрана в значително малък и компактен корпус. Красив дизайн, който ще изглежда достатъчно представително където и да сте. Всички необходими опции за свързаност, тъчпад с жестове, удобна клавиатура и издръжливост при малко по-екстремни условия. Ако пък му стане нещо, No Matter What гаранцията може да покрие щетите. Повече не ви трябва, за да си вършите бизнеса така, както можете най-добре.