whatsapp

Платформата за размяна на текстови съобщения WhatApp изглежда ще трябва да се изправи срещу гнева на правителството на Саудитска Арабия и може да бъде блокирано в страната до седмици.

Преговорите между WhatsApp и Комисията по комуникации и информационни технологии (CITC) на Саудитска Арабия са се провалили, според шефа на комисията Абдул Ал-Дараб.

„Водим преговори с WhatsApp и подобни комуникационни платформи за да ги накараме да си сътрудничат с нашите телекоми в страната, но те нямат резултат“, казал той пред Arab News, предаде Guardian. „Ще бъдем принудени да вземем наказателни мерки срещу тези приложения и услуги ако не се съобразят с налаганите регулации“.

По-рано този месец въпросната комисия блокира Viber и приложения тип Voice-Over-IP в Саудитска Арабия. Следващите мишени ще са популярните Skype и приложението за видео разговори Tango.

През април месец анализаторската фирма Informa Telecoms & Media публикува доклад, според който приложения като WhatsApp и Viber вече са надвишили средната употреба на традиционните кратки съобщения (SMS).

Проблемът на CITC в Саудитска Арабия не е толкова, че приложенията ще намалят печалбите на местните телекоми, а, че страната няма да може да наблюдава трафика на потребителите. Преди три години комисията заплаши да блокира BlackBerry Messenger поради подобни причини, но BlackBerry (тогава RIM) е успяла да сключи сделка, изгодна за двете страни (чудно каква ли).