Nike

Nike обединиха сили с дизайнерската агенция „Teague“, за да ни покажат самолетната кабина на бъдещето, покриваща нуждите на професионалните спортисти.

Дългите пътувания са изморителни и напрягащи за всеки. Това важи с пълна сила за състезателите от най-високо ниво, където и най-малките проблеми могат да се отразят катастрофално. Според Nike всички спортисти (без значение от спорт и дисцпилина), които трябва да пътуват до далечна дестинация, са в губеща позиция. Особено когато става въпрос за съревнование, където гостуващият отбор е трябвало да пропътува над 10 часа в самолет. Критична роля има така нареченият „джетлаг синдром“, причиняващ отпадналост, дискомфорт и безсъние в пътниците, преминаващи през няколко часови зони.

Nike_cockpit

Концепцията на Nike има за цел да предотврати тези проблеми. Това, което изображенията ни показват, не прилича на нито една самолетна кабина, която сме виждали досега, а по-скоро на комбинация между петзвезден хотел и медицински спа център. Помещенията имат цялата необходима екипировка да измерят биометричните показатели на спортистите или да обработят по-леки контузии. Стаята за възстановяване предлага отлични условия за масажи, топла и студена терапия, електростимулацията и др.

Nike_cockpit2

Разбира се, спортистите трябва да могат да си починат или поспят на спокойствие. Широките седалки се разтягат в напълно хоризонтална позиция и се превръщат в удобни легла, които имат полупрозрачни, шумоизолиращи стени, в случай че съседът хърка например.

Nike_cockpit4

За тези, които не са чак толкова изморени, има предвидено общо помещение, където състезателите могат да прекарват време, слушайки музика, играейки игри или разговаряйки помежду си – отново в пълно удобство. Цялостната идея зад дизайна на тези кабини е възможността спортистите да прекарат полета в максимален комфорт, за да бъдат в отлична форма.

Това разбира се е само една концепция и няма конкретни планове тя да бъде реализирана. Все пак имайки предвид средствата, които топ-спортистите получават, както и фактът, че повечето от тях могат да си позволят собствен частен самолет, концепцията на Nike не изглежда чак толкова невъзможна.

Nike_cockpit7