Този робот, наречен Alter, работи изцяло чрез невронна мрежа. Това означава, че неговите хаотични и непоследователни движения са напълно извън човешкия контрол. Реално той е жив.

Същината на Alter, се крие под интересното му ‘облекло’. Роботът има 42 пневматични машини, които превръщат енергията в механични движения, в него има и така нареченият „central pattern generator“ (CPG). Въпросният CPG създава роботизиран еквивалент на невроните, което е и причината Alter да се движи.

Създаден от две лаборатории за роботи в Токио и Осака, Alter в момента е достъпен за широката публика в National Museum of Emerging Science and Innovation, Токио. Хората могат да видят на живо невероятния робот до края на тази седмица.

Хаотичните движения на Alter се провокират от шум, температура, влажност и близост, които се засичат от специални сензори, наподобяващи нашите сетива. Странните звуци, излизащи от робота, всъщност са синусоидата, изобразяваща движенията на пръстите на Alter. Накратко, роботът не прилича на човек и не звучи като такъв. Поне засега.