Спомняте ли си годините, когато домашните ни компютри разполагаха с 256MB RAM, процесорите носеха имена, които вече дори сме забравили, а игри като NFS 3 бяха лукс? Някои от вас може би въобще не знаят за какво говоря, защото това беше доста отдавна, докато днес вече не правят и телефони с подобни параметри. Днес дори имаме лаптопи, които са по-мощни от някои настолни машини и Acer Predator 17X (GX-791) е представител на този клас играчки.

Лаптопът бе представен наскоро и вече е на пазара у нас за скромната сума от приблизително 6000 лв. Преди да подскочите срещу цената, нека кажа само, че до голяма степен тя е оправдана, имайки предвид наличието на Intel Core i7-6820HK процесор, NVIDIA GeForce GTX 980 (4GB GDDR5) видео карта, 32GB RAM и 256GB M.2 PCIe NVMe SSD (до M.2 SSD с поддръжка на RAID0). Разбира се, гледната точка е важна в случая и за някои потребители такива машини никога няма да имат смисъл, но за определена група от хора това си е Светият Граал.

Acer Predator 17X (GX-791) Picture 2В тази първа част от една поредица от статии ще ви разкажа малко повече за моите впечатления от Acer Predator 17X (GX-791). Ще поговоря за нещата, които ми харесаха и за тези, които не толкова. Ще ви дам възможно най-ясна представа за продукта и възможност да прецените за себе си дали да си купите кола или нов лаптоп. Както добре знаете, мнението ми няма да включва задълбочените разсъждения на хардкор геймър, защото не съм такъв, но пък мога да ви дам ясна представа, ако случайно искате нещо мобилно и мощно за работа.

 Крещящ външен вид и мощ, събрани в 4.55 килограма

Ще започна с дизайна и визията на Acer Predator 17X (GX-791), който моментално ще грабне вниманието ви със своя крещящ външен вид. Това е типично за геймърските играчки и далечно за стилните бизнес лаптопчета. Е, този определено не е за бизнесмени, ходещи по срещи с една чантичка. Най-просто причината е в това, че лаптопът тежи 4.55 кг и е с дебелина от 44.95 мм. Още от тук трябва да ви става ясно, че размерите наистина са внушителни, но и за това си има много основателна причина. Тя е в новата система за охлаждане и новата видео карта NVIDIA GeForce GTX 980 (4GB GDDR5). Да, това не е някаква си мобилна видео карта, а истински звяр, който изисква място, определени нива на температурата, а и е една от основаните причина за високата цена.

Acer Predator 17X (GX-791) Picture 3Acer Predator 17X (GX-791) поседя при мен около две седмици, които в бизнес план ми бяха изключително натоварени и динамични, но все пак бях твърдо решен, че ще си го ползвам както си му е реда, за да мога да ви дам най-обективното мнение след това. Ако трябва да съм честен, това не е лаптопът, който искате да подмятате със себе си, докато сте в движение. Теглото му е наистина сериозно, а като добавим и грамадното му зарядно нещата стават доста неблагоприятни за гърба ви. Да не говорим, че и чанти не се намират лесно и на моменти си го носех в сака, с който пътувам. Принципно не се оплаквам особено от тези неща, но последното творение на Acer е мобилно колкото и настолния ми компютър.

Acer Predator 17X (GX-791) Picture 4Както казах обаче, сериозните размери и не толкова лесната преносимост са оправдани от неистовата мощ на този звяр. Това е довело до лекото удебеляване и увеличеното тегло, но като изключим това, Acer Predator 17X (GX-791) си е същия като Acer Predator 17, за който ви разказах преди известно време. Като изработка отново ще срещнете матова пластмаса в комбинация с фибростъкло за повече здравина. Всичко в този лаптоп е изключително здраво и надеждно, което може да ви гарантира дълги години ползване и пренасяне по куфари без проблем. Acer Predator 17X (GX-791) идва с два USB 3.0 порта, два 3.5 мм аудио жака и четец на SD карти, разположени от лявата страна. От другата имаме два USB 3.0, един USB-C 3.1, HDMI, DisplayPort и RJ-45.

Мощната видео карта си иска своето

Един гейминг лаптоп просто няма да е съвършен, ако нямаме богат набор от светлини, по възможност ярки и шарени. Тук клавиатурата отново ще ви зарадва с чудесна RGB подсветка, а интересното е, че в този модел и тракпадът използва собствена LED подсветка. Лично аз не се заигравам много с тези глезотии, но вярвам, че за някои от вас ще е доста яко, че ги има. Това, което ми харесва при клавиатурата, е отчетливият ход на бутоните и удобното им разпределение, но за сметка на това не изпитах особен комфорт от голямото пространство, на което седят ръцете.

Acer Predator 17X (GX-791) Picture 5Разбира се, всички плюсове и минуси, които отбелязах в тази първа част на ревюто, са изцяло ръководени от моите лични виждания и усещане. Знам, че геймърите биха видели нещата по друг начин, но ако аз трябваше да дам толкова пари за лаптоп, то щеше да е най-вече за да работя на него. Изхождайки от това, някои недостатъци като голямото тегло например със сигурност биха затруднили работата ми до някаква степен. От друга страна пък искам и машината да е мощна, защото обработката на видео си иска своето. Тази част от характеристиките на Acer Predator 17X (GX-791) ще разгледам в следваща моя статия, където ще разберем дали хардуерът може да ви накара да забравите неудобните размери.

Един зверски красив лаптоп

За финал, от гледна точка на визия, моделите на Acer винаги са ми харесвали и са ми били удобни за работа. Да, не съм очаквал толкова сериозно тегло, но няма как и да искаме мощ, събрана в 1,5 кг. Acer Predator 17X (GX-791) изглежда наистина зверски красив, масивен и предлага агресивна визия, която хваща окото.