В редакцията се сдобихме с тестова бройка на едно от новите предложения на Tenda при високопроизводителните безжични рутери. Става въпрос за модела Tenda AC19 – изключително мощен и качествен рутер с множество екстри – от възможност за обединяване на 2,4 GHz и 5 GHz сигнали, до създаване на посетителска мрежа, филтриране на клиентите и много други неща. Ето и повече подробности за впечатленията ни от това устройство.

Отваряне на кутията и първи досег с рутера

Още на пръв поглед моделът прави впечатление със своя външен вид – на практика прилича по-скоро на нещо, излязло от филмовата сага „Междузвездни войни“ или друга фантастична продукция, включваща роботи. Дизайнът му е изчистен, черен, разделен е от няколко симетрични ръбове, които допълват визията като на космически кораб. Не е особено компактен – размерите му са 238.9 x 144.3 x 40.3 мм., но това е разбираемо, предвид високата му производителност.

Безжични комуникации

Да се върнем на Земята – Tenda AC19 представлява двулентов гигабитов Wi-Fi рутер, работещ по по-новата безжична технология 802.11ac Wave2. Той поддържа наистина впечатляваща скорост за пренос на данни, достигаща 2033 Mbps (1733 Mps в диапазона 5 GHz и 300 Mbps в диапазона 2,4 GHz). Нашите тестове показаха, че устройството реално достига такива скорости.

Рутерът работи с подобрената технология 4×4 MU-MIMO в по-високочестотната лента – 5 GHz, което увеличава допълнително максималната скорост за пренос. В добавка сигналът му преминава много по-лесно през стени и други препятствия, благодарение на вградения усилвател, поддържан и от двете честотни ленти.

Моделът разполага с четири външни 6 dBi антени и също толкова канала за комуникация в 5 гигахерцовата лента.

Мрежови характеристики

Рутерът поддържа версията IPv6 на Internet Protocol. Той е оборудан с пет гигабитови порта, които обезпечават високата скорост по пътя към вашия интернет доставчик.

Обработка на данни

Tenda AC19 разполага с един 1 GHz процесор, който работи съвместно с още един 500 MHz. Това подобрява производителността и оптимизира допълнително извършването на операциите.

Други характеристики

Новият рутер на Tenda поддържа опция за обединяване на 2,4 GHz и 5 GHz сигнали. В добавка той има и редица полезни функции като USB споделяне, споделен достъп до USB памет, създаване на локален FTP, на посетителска мрежа, както и филтриране на клиентите.

Сподели
Предишна страницаКак да подберете зимните си дрехи за целия сезон?
Следваща страница5D оптичен диск може да съхранява 500TB
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.