Ревю на Sony Xperia XZ

0

Това е новият Sony Xperia XZ. Някои от вас вероятно очакваха Xperia Z6, но японците промениха малко основната си линия смартфони и днес имаме не само ново име, но и няколко визуални промени, които може би ще ви харесат: като започнем от визия през дисплей и стигнем до батерията. Някои ми направиха добро впечатление, но други не толкова. В крайна сметка отново останах със смесени чувства, но все пак надеждата, че Sony ще обърне повече внимание на слабите си страни, не изчезва.

sony-xperia-xz-picture-5sony-xperia-xz-picture-4Високият клас Xperia бяха известни през последните 3-4 години със стилния си дизайн и стъклен корпус. С времето моделите придобиваха все по-хай-енд усещане, макар визуално да нямаха кой знае какви промени. Днес Xperia XZ отново изглежда премиум, но от Sony се простиха със стъклото. На негово място имаме поликарбонатни рамки и така нареченият “ALKALEIDO” метал на гърба, който всъщност си е алуминий. Телефонът изглежда добре, рамките му са малко по-заоблени, новите материали са приятни на допир, но въпреки това си е все същият. Разположението на бутоните, слотовете, камерата и всичко останало сякаш няма разлика с предходните модели. Японците си остават консервативни и се придържат към утвърдените рамки за поредна година.

Странно, но факт, Xperia XZ е по-дебел от Xperia Z5, макар основните компоненти, които могат да причинят това, да са едни и същи. Освен това е и малко по-тежък. Хубавото е, че Sony предлагат модела в няколко цветови варианта. На мен ми се падна “Forest blue”, като останалите също носят толкова гръмки имена. От всички този може би е най-красив, но това си е лично мнение. В крак с модата, Xperia XZ предлага USB Type-C, с който нещата определено се случват доста бързо и само за няколко минути може да си заредите батерията за няколко часа. Също така имаме и скенер за пръстови отпечатъци, който смея да кажа работи точно и без проблеми.

sony-xperia-xz-picture-1
Миналата година Sony ни изненада с първия смартфон с 4K дисплей. До голяма степен маркетингов ход и не толкова използваем в ежедневието, Z5 Premium даде надежди за нещо наистина интересно. За съжаление тази година Xperia XZ не може да се похвали с такива параметри, нито дори с 2K дисплей. Типично за повечето модели от среден клас, Xperia XZ има Full HD дисплей, който въпреки всичко не разочарова. Цветовете са приятни, ярки и наситени. Видимостта на открито също е много добра. Това със сигурност допринася и за по-малката консумация на енергия, която е доста по-важна от наличието на 2/4K резолюция в толкова малки размери. Поредно доказателство, че цифрите не винаги определят качеството.

sony-xperia-xz-picture-2sony-xperia-xz-picture-7В новия флагман на Sony намерих един недостатък, който за пореден път ми доказа, че компанията просто трябва да уволни няколко човека, ако иска нещата да се променят. Става дума за камерата. На пръв поглед същата 24mm камера, с резолюция от 23 MP и бленда  f/2.0. Новото е, че имаме RGBC-IR сензор, който спомага за определяне на температурата, както и лазерен автофокус. Когато пък снимате видео, от Sony са добавили нова система, която да компенсира трептенията. Тя работи на принципа, познат като “5-axis image stabilization”, но все пак имайте предвид, че тук не става дума за оптична стабилизация, защото Xperia XZ няма такава, а и стабилизация ще усетите само в макро режим.

Въпреки всичко това, Xperia XZ е далече от водещите камерафони и донякъде лично разочарование за мен, знаейки какво всъщност могат японците, когато говорим за фотография. Във всеки един кадър ще забележите прекалено голяма софтуерна обработка, липса на фокус, изкривяване на изображението в краищата и загуба на детайл при тъмните сценки. Все неща, които отвеждат модела надолу в класацията при флагманите. Не отхвърлям възможността просто да съм нацелил кофти бройка, което би обяснило всичко това. И все пак софтуерният елемент в камерите на Xperia моделите винаги е бил причина за проблемите и се надявам най-накрая Sony да се съсредоточат повече върху това.

ВИЖТЕ СНИМКИ В ПЪЛНА РЕЗОЛЮЦИЯ ТУК.

Като производителност не мисля, че мога да кажа нещо лошо. Имаме Snapdragon 820 CPU, Adreno 530 GPU, 3 GB RAM и опция за карта памет до 256 GB. Вярно, може би 4GB RAM щяха да са по-добре за повечето хора, но на мен и тези ми стигнаха. В крайна сметка с тези джаджи снимаме, говорим и се ровим в социалките. С този хардуерен арсенал Android OS 6.0.1 си работи повече от добре, а след време Android OS 7 също ще лети. Не на последно място имаме и IP68, който ни позволява да си киснем телефона във водата, но японците вече не залагат много на тази характеристика. Явно прекалено многото оплаквания от повредени телефони промени мисленето на шефовете и условностите за гаранционно обслужване вече са доста описателни и строги.

sony-xperia-xz-picture-3Има обаче едно нещо, което ме грабна. Ако не друго, то батерията на Xperia XZ е на топ ниво. С едно зареждане успявах да говоря доста през дена, да се ровя в нета и да снимам, и пак да не мога да стигна 50% в края на деня. И всичко това, без да са включени режими за пестене на енергия. Въпреки че имаме 2900 mAh, което е същото като миналата година, оптимизацията е доста по-голяма и в това отношение няма да сбъркате, ако го изберете.

В крайна сметка Sony не се отказват. Въпреки сериозната конкуренция, японците не спират да пускат нови модели, но със сигурност трябва малко да счупят гипса и да предприемат някои рискове и промени, които са нужни от доста време. Новият им флагман е добро начало. С нови материали и изключителен живот на батерията, с която спокойно си изкарвах 2 дни, Xperia XZ може би ще стартира една поредица от нововъведения, които да издигнат цялата линия на нови висоти. Дали ще се случи, ще видим съвсем скоро.