Ревю на Moto Z + Hasselblad True Zoom + JBL SoundBoost

0

Модулните телефони са следващата крачка в света на смартфоните и макар Project Ara да беше спрян, производителите се опитват да направят нещо по въпроса. Все по-често ще срещнете модели, които имат опции за допълнителни батерии, колони, камери и т.н. Moto също дадоха своята заявка с новия Moto Z и колекцията от модове, а днес ще разгледаме конкретно два от тях – Hasselblad True Zoom и JBL SoundBoost

Тази година LG направи своя опит да предложи нещо уникално със своя LG G5. Въпреки че за мнозина това беше провал, корейците отново показаха смелост и решителност, излизайки от рамките и стандартите. Няколко месеца по-късно Moto представи и своето предложение с модове, които включват допълнителна камера, колонка, батерия, стойка за кола, проектор и стилен гръб, в случай че няма да ползвате някой от останалите модове. Разбира се, концепцията на всеки производител до момента е доста далече от това, за което слушаме през последните години, но все пак е начало за модулните телефони, а с времето ще видим дали идеята ще пожъне успех.

На този етап нещата не са толкова розови. LG не стигнаха далече, а аз все още не съм видял никой да притежава Moto Z и някой мод. Причините са много, но аз лично бих ги събрал в две – цена и удобство. Бъдейки в началото на тази нова линия устройства, аз не мога да свикна с факта, че телефонът ми ще трябва да стане двойно по-голям, само за да има по-добра камера, която в същото време струва половината от цената на самия телефон.

Hasselblad True Zoom

Подобен е случаят с Hasselblad True Zoom, за който ще ви разкажа първо. Този мод може да бъде ваш за ~500 лв, което не е малко. За тази сума получавате приставка на гърба, която е по-голяма от самия Moto Z, прави телефона да изглежда грубоват, но пък му придава усещането за фотоапарат, каквато е и целта. Не мисля, че тук дизайнерите са търсили стилно излъчване, а по-скоро да направят телефона да прилича на някой DSLR от среден/нисък клас. Е, постигнали са го. С този мод телефонът е доста по-стабилен в ръка, което е важно при снимките.

Moto Z + Hasselblad True Zoom = 10-кратен оптичен зуум

Това е най-големият бонус, който ще получите, ако пръснете тези 500 лв. Да зуумваш с телефон е нещо, което всеки ще ви каже да НЕ правите и няма да ви излъже. Приближаването с обикновените камери на телефоните значи дигитално да зуумвате, което води до значително скапване на качеството на картината. Причината е, че телефоните не притежават оптиката, с която да може да приближите така, както го правите с варио обективите на някой DSLR. Разработката на Hasselblad вече ви го позволява, но трябва да отбележим, че и това не е нещо иновативно, което не сме виждали в смарт устройство. Ако си спомняте, още през 2012 година Samsung пуснаха Galaxy Camera, която имаше 21-кратен зуум и слот за SIM карта, което правеше устройството смартфон. Разликата е, че не беше модулен и нямаше как да го разделяте на отделни компоненти. Moto предлагат тази опция, което се явява технологичната градация за 4 години.

с бленда f3.5-6.5 не сте за тъмно

И така, с телефона и мода имах възможност да поснимам около 10 дни и за мой късмет успях да нацеля възможно най-гадното време за снимки, период без слънце и хубави пейзажи, при чието наличие Hasselblad True Zoom може би щеше да разкрие потенциала си. Ако се питате защо съм се надявал на хубаво време, след като Hasselblad True Zoom струва 500 лв. и би трябвало да прави яки снимки във всяка ситуация, ще трябва малко да ви разочаровам. Камера модът е с бленда f3.5-6.5. За не толкова запознатите ще го обясня възможно най-просто – малки цифри = добри снимки на тъмно; големи цифри = не толкова добри снимки на тъмно. Има си и по-задълбочени разяснения по темата с блендата, но не искам да превръщам статията в ръководство. Това е една от причините, поради които няма да направите най-уникалните снимки на тъмно. Въпреки наличието на ръчни настройки и OIS (работеща само при снимки, но не и при видео), при слаба осветеност се губи доста информация. В определени ситуации от фотографска гледна точка може би ще успеете да докарате стилистично по-добрата снимка от някой друг телефон, но ако искате след това да направите някаква обработка, няма да имате много възможности.

lg-g4-moto-z-hasselblad-true-zoomС този мод може да снимате RAW файлове. Той използва собствен BSI CMOS сензор с големина от 1/2.3-инча. Имаме Xenon светкавица и възможност да запечатаме кадри с 12 МР резолюция, а видеото е Full HD. След като знаете всичко това и като чуете Hasselblad, може би очаквате чудеса, или поне тези от вас, които знаят какво са правили от тази компания за фотографията през годините. Казано с няколко думи, Hasselblad емблематично име и са първите, качили камера на луната. Чувайки името Hasselblad, всеки си прави аналог с “високо качество”, но все пак тези камери не стават за всичко и всеки, както почти който и да е друг модел на пазара. Ще срещнете много известни имена, които ползват Hasselblad, но по мои впечатления болшинството работят с тях повече в студио. На спортен ивент или в гората е много малко вероятно да срещнете фотограф с Hasselblad. В този ред на мисли, Hasselblad True Zoom не прави изключение. Камерата има своите лимитации, които няма да ви позволят да щракате всичко и навсякъде.

С този Hasselblad няма да се качите на луната

За късмет имах професионална фотосесия в графика със задачи точно в този период и реших, че е подходящ момент да тествам как стоят нещата в студио, с професионално осветление и гримиран модел, както си му е редът. За целта реших да ползвам външното осветление, а не Xenon светкавицата. Така правят професионалистите. Не ползват светкавицата на апарата си, а си редят софтбоксовете и т.н. При видимо добре светнат модел, крайният резултат не беше перфектен, а по-скоро с поносими забележки. Направих след това една проста обработка на Photoshop, доколкото изходният файл позволява, и може да видите резултата и сами. От Moto залагат много на Xenon светкавицата, но за мен като фотограф, използването на вградените светкавици в каквито и да е фото устройства е безсмислено. Резултатът в много от случаите е далеч от очакванията, но ако ситуацията го налага, с Hasselblad True Zoom ще успеете да си светнете кадъра доста прилично, имайки предвид, че това все пак е мод.

hasselblad-true-zoom-studio-shot-editТака и така ще снимам, направих и няколко дневни снимки, където нещата са малко по-различни. Там блендата не е проблем, а оптичният зуум ви позволява да улавяте интересни кадри. За съжаление във всяка една ситуация Hasselblad True Zoom изпитва затруднения с фокуса и ако искате да хванете прелитаща птица, кола или детето ви, докато търчи в парка, може би няма да успеете от първия път и ще трябва да накарате детето да се върне, а това понякога е по-трудно от прелитането на птицата.

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ В ПЪЛНА РЕЗОЛЮЦИЯ ТУК

За да дам някакво крайно заключение, мога да кажа, че за тази цена нито един производител няма да пожъне невероятния успех и няма да реализира голяма печалба. За България, а може би като цяло, сумата е доста висока и само шепа потребители биха си позволили подобен лукс, защото това е точното определение сега. В момента сме в прохождащия етап на тази част от мобилния бизнес и въпросните модове не дават удобство, а само могат да ви вдигнат нивото на гъзария. След години нещата ще са други, ако въобще се развият добре. Качеството също не мога да кажа, че оправдава средствата и в един момент може да се окаже, че носите 2 устройства, без да има нужда. Moto Z си прави добри снимки, които спокойно може да шервате в мрежата. Не е топ камерафон, но за социалните мрежи става. Ако ще вдигате нивото на фотографските си умения, инвестицията ви трябва да е малко по-различна.