Дисплей

15.6-инчовият Full HD LED-backlit (с матирана повърхност) дисплей е базиран на IPS технологията. Резолюцията му е 1920х1080, което не е 4К, но според нас е напълно достатъчно за такъв лаптоп. Пикселите на инч са 141. GL502VSK, разбира се, е пригоден за ползване в затворено пространство, но се справя доста добре и на открито, ако решите да разцъкате нещо в парка. Единственият му враг е директната слънчева светлина, което си е проблем при всички устройства.

Цветовете не са лоши. При гейминг машините обикновено цветовете не са чак толкова реалистични. Все пак с него няма правите разни дизайнерски или фото дейности, но има добра основа. Ако решите да обработите някоя друга снимка или видео може да си пренастроите цветовите контролерите, за да докарате реалистичната картина, която ви е нужна.

Времето на реакция не е най-отличното. Нас лично не ни подразни и не усетихме много забавянето, но това може да е сериозен проблем за някой професионален играч.

Клавиатура и тъч пад

Клавишите са доста удобни с нехлъзгаща се повърхност. Черни са и светят в оранжево в тон с останалата част от дизайна, като има три степени на осветяване. Това, което най-много ни хареса е, че Asus са така добри да включат нъмпад към своята клавиатура. Може би недостатък е, че клавиатурата е мъничка. На нас, разбира се, не ни пречи това, но за хора с по-големи ръце може да бъде лек проблем… Особено когато посягат към бекспейс-а и без да искат натискат специализирания бутон за ROG Gaming Center. На моменти може и леко да усетите неточност при писане. Това при нас се прояви в това, че при натискане на спейс не се отчиташе от машината и трябваше да натискаме отново, доста по-силно.

Колкото до тъч пада… Е, тук няма много за хвалене. Да, използваем е, но далеч не е удобен. Клик пад е, но силата, с която трябва да натискате в горния край, е по-голяма, отлколкото в долния, което прави използването му с два пръста доста по-трудно. Също така трябва да сте с напълно сухи пръсти, за да можете да го ползвате пълноценно. Така че допълнителната мишка е нещо задължително за този лаптоп.

Батерия

Другото, без което няма да можете да мръднете, е зарядното ви за устройството. На максимална яркост, батерията издържа по-малко от час. Това е нормално, имайки предвид, че става въпрос за гейминг лаптоп все пак. Тук, честно казано, не сме очаквали някакви рекордни резултати, но едва ли и вие трябва. Купувайки подобно нещо, вие няма да го правите, за да ходите по срещи или да работите докато пътувате. За тези неща си има друг клас машини. А вече гейминг на батерия дори и ние не го разбираме.

Звук и шум

Вентилаторите са сравнително тихички и не пречат кой знае колко по време на игра. Когато са на максимум обаче и двата си стават доста шумни, което може да бъде дразнещо.

Спийкърите не са най-силните, които сме чували, но пък за сметка на това вадят доста чист звук, а когато са на макс усилени даже имат лек бас. Със сигурност няма да можете да ги ползвате за следващото си домашно парти, но пък за филмче стават перфектно.

Заключение

Asus Strix GL502VSK може би е машината за вас, а може и да не е. Има своите недостатъци, но те не правят кой знае какво впечатление. Цената от 1700 долара според нас е поносима, но може би една идея по-ниска щеше да отговаря повече на качеството, което предлага продуктът. За момента у нас все още не намира актуални и адекватни цени на този модел конкретно, но в скоро време би трябвало да може да го намерите на доста места. Друг е въпросът дали той предлага това, което вие искате от един гейминг лаптоп.