Ревю на ADATA Ultimate SU800 SATA 3D NAND SSD

0

Може би сте чували ваши приятели да казват, че вече никога няма да се върнат на HDD. Дори аз самият съм го казвал неведнъж, защото едно SSD толкова може да промени темпото ти на работа, че да ти идва да се гръмнеш от нерви, докато чакаш старата ти машина да направи някоя елементарна операция. Е, така беше със стария ми лаптоп, който все още се справя с някоя и друга по-трудна задачка, но твърдият му диск просто достигна края на своя земен път. Решението беше да взема SSD и да се лиша от повечето място за сметка на скоростта. Така, при наличието на няколко външни харда, решението бе взето бързо.

Характеристики

  • Capacity: 256GB
  • Form Factor: 2.5″
  • NAND Flash: 3D TLC
  • Controller : SMI
  • Dimensions (L x W x H):100.45 x 69.85 x 7mm
  • Weight: 47.5g
  • Interface: SATA 6Gb/s
  • Sequential R/W performance (max) Up to 560/520MB/s

Решенията на пазара са много. Това ми е пределно ясно, но реших да пробвам нещо по-различно и затова избрах новото предложение на ADATA – Ultimate SU800 SATA 6Gb/s 3D NAND. Това SSD е част от новата серия продукти на компанията и се базира на иновативната 3D NAND флаш технология. Ясно е, че това не е най-мощният и скъп вариант, но за моите цели и възможности върши работа. Ultimate SU800 е SSD диск от среден клас, който оползотворява оптимално 3D NAND технологията и предлага значителен ъпгрейд за потребители, използващи 2D NAND, докато за HDD потребителите представлява огромна стъпка напред. Вече стана ясно, че аз съм от вторите и това просто прероди стария ми лаптоп.

Ultimate SU800 е многопластов 3D NAND флаш SSD диск, който притежава забележително по-висока плътност на съхранение в сравнение със същия 2,5-инчов форм фактор на сегашното SSD поколение. Освен това повишената плътност на 3D NAND флаш SSD дисковете ги прави още по-енергоефективни в сравнение с 2D NAND, тъй като плътността се увеличава, но консумацията на енергия остава идентична, което е добра новина за батерията на лаптопа.

Сега е време за малко цифри и статистики. Управляван от SMI контролер, скоростта на четене на този SSD диск достига 560MB/s, а на запис до 520MB/s, което е приблизително 10% увеличение в сравнение с 2D NAND флаш моделите, които използват трислойни TLC чипове. Новото SSD поддържа както SLC кеш памет, така и DRAM кеш-буфер, за да позволява вариации в скоростта според тежестта на задачите и наличните системни ресурси. Какво се получи при моите тестове може да видите на снимката.

adata-ssd-bench

Моделът Ultimate SU800 е подходящ както за ултрабук устройства и лаптопи, така и за настолни компютри. Той е с дебелина от 7 мм и се предлага с допълнителен 2,5-милиметров спейсър. С новата 3D NAND технология, устройството издържа на повече цикли на четене и запис, осигурявайки на Ultimate SU800 внушителния MTBF (средно време до повреда) рейтинг от 2 000 000 часа. От компанията добавят във фърмуера на Ultimate SU800 LDPC (low density parity check) код за корекция на грешки, интелигентно оформяне на данните и дори RAID Engine, за да осигури най-добрата продължителност на използване.

И така вече около месец мога спокойно да си върша нещата на старата машина, която работи като нова. Всичко – от зареждаkе на сайтове до работа с обработка на снимки и видео, става много по-лесно и бързо. Винаги има вариант да си взема нов лаптоп или Macbook, но останалите параметри на машината ми вършат работа на този етап и така успях да спестя доста пари. Предложението на ADATA може да се намери у нас за около 160 лв. С малко повече познания може да си го сложите сами на вашия компютър, а ако не можете, услугата от професионалисти струва около 15 лв.