Всички знаем, че направата на смартфоните не струва колкова, за колкото се продават. Говорили сме си това за всякакви други телефони и сега дойде време да споменем и най-новия флагман на Samsung – Galaxy S6 Edge. Какви части включва ктой, колко струват те и коя е най-скъпата?

Едно проучване, проведено от Re/Code, се фокусира върху версията с 64GB на смартфона, за да провери неговата цена. Специално за Verizon серията на Samsung Galaxy S6 Edgе, цената е около 290 долара, което включва както изработка на частите, така и сглабяне. Цената е с 34 долара повече от 64-гигабайтовия Galaxy S5. Разбира се, най-скъпата част на Galaxy S6 Edge е дисплеят, който излиа около 85 долара за изработка. След него се нареждат процесорът (Exynos 7) – 30 долара. Накрая имаме RAM паметта DDR4 за 27 и чипа от Qualcomm, струващ 15 долара.

Можем да направим и сравнение – iPhone 6 и iPhone 6 Plus струват респективно 247 и 263 долара, но се продават на цена около 650 за 6 и 750 за 6 Plus. А каква е цената на Galaxy S6 Edge 64GB на пазара? Verizon го продават за 699.99 долара, което е горе-долу колкото тази на Apple продукта.

Печалбите на двете компании са близки, но трябва ли да започнем да се оплакваме, че тези телефони са с надути цени изобщо? И да, и не. Защото не забравяйте, че освен изработката на смартфоните, тези пари плащат и реклама, опаковане, тестови бройки и още какво ли не. Все пак бих искал да видя и вашето мнение по въпроса. Споделете с нас какво мислите в коментарите.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS