Най-популярните батерии, които се използват за смартфони (а и не само) в момента, са литиево-йонните такива. Преди много години учените разглеждали възможността литият в тях да бъде заменен с калий, но идеята била изоставена. А сега, с нова разработка, учените от Университета в щата Орегон показват, че това е напълно възможно и може да бъде от голяма полза.

Според проучванията, калият е в много по-големи количества и съответно по-лесен за добиване. Освен това той няма никакъв проблем да работи с въглеродни аноди. Така Шулей Ли и неговите колеги са разработили напълно функционална калиево-графитена батерия. С това те показват, че литиово-йонните батерии могат да бъдат заменени с калиеви такива.

Има един единствен проблем обаче – калиевите батерии не са толкова ефикасни, колкото литиевите. По думите на Ли, енергийната плътност на калия е по-ниска, така че основната разлика би била в това, че сегашните литиево-йонни батерии винаги ще бъдат една идея по-мощни. За сметка на това калият би дал на една потенциална батерия по-дълъг живот и по-евтино производство, които сами по себе си са добър довод за преминаване към тяхното използване.