В Южна Корея първите потребители, поръчали предварително новите Galaxy S8 вече получават своите смартфони. Колкото и да е радостна тази новина обаче, тя е подплътена с проблеми… Според Engadget, които цитират различни източници от социалните мрежи и корейски форуми, някои от собствениците на новия флагман от Samsung забелязват проблем при дисплея — при някои от първите устройства той има лек червен оттенък.

Можете да видите какво точно се има предвид под „червен оттенък“ на снимката по-долу, дело на Instagram потребителя jiweon5368:

Снимка: jiweon5368 / Instagram
Снимка: jiweon5368 / Instagram

Както виждате, на пръв поглед нещата не изглеждат никак добре. Според Samsung обаче, които излязоха с официално съобщение по случая, проблемът може да се оправи много лесно от настройките на дисплея:

„Всички телефони на Samsung се подлагат на задълбочени тестове, за да отговарят на високите ни стандарти за качество. Infinity дисплеят на Galaxy S8 и S8+ използва Super AMOLED и предлага богати и изразителни цветове, които дават възможност на потребителите да се насладят на по-ясно и по-ярко преживяване.

Galaxy S8 е създаден с адаптивен дисплей, който оптимизира цветовия обхват, наситеността и остротата в зависимост от обкръжаващата среда. Ако е необходимо, потребителите могат ръчно да настроят диапазона на цветовете на дисплея, за да променят изгледът на белите тонове от Settings > Display > Screen Mode > Color balance.“

Действително това може да бъде направено, но информация от потребители показва, че не помага във всички случаи. Това ще рече, че може би някои от първите Galaxy S8 бройки може и да са дефектни. В такъв случай собствениците им ще трябва да се обърнат към локално представителство на Samsung за подмяна на смартфона.

Не е ясно какво точно причинява проблема. Според неназован източник, споделил пред The Korea Herald, загадката може да се дължи на новата AMOLED технология. Пикселите тук са два вида — червено-зелени и синьо-зелени. За да ги балансират обаче, от Samsung са направили червените по-силни и може би заради това екранът червенее…

Ето и видео сравнение между Galaxy S8 бройка, която има въпросния проблем и нормална такава:

Остава още около седмица докато Samsung представят Galaxy S8 и S8+ в България. Да се надяваме, че тук няма да имаме такива проблеми. Въпросът е обаче това да не се превърне в скандал — точно сега Samsung нямат нужда от това.