facebook_AI

През септември от Facebook обявиха, че са създали и оперират лаборатория, в която се изследват технологиите за изкуствен интелект. В понеделник от социалния гигант са наели и професора от Нюйоркския университет Ян ЛеКун, който ще има за задача да ръководи изцяло дейността на новосъздадената лаборатория.

За сделката между американската компания и ЛеКун се разбра от негов пост в социалната мрежа, където той заяви, че ще продължи да преподава, а освен с управлението на лабораторията ще се занимава и с партньорството на Facebook с Центъра по даталогия в Ню Йорк.

Професорът от дълго време се занимава с изобретяването на компютри, които могат да „мислят“. Същевременно създадената от него технология за разпознаване на ръкописен текст се използва от банки по цял свят. Съвсем наскоро пък, заедно с Джефри Хинтън от Университета на Торонто, напреднаха изключително много в създаването на компютри, които да се обучават сами, без да се налага намесата на човек.

Социалната мрежа обаче не е единствената, която работи по създаването на перфектната машина. IBM, Google и Yahoo също са се заели с изобретяването на технологии, които да могат да действат сами.