проверка на кола преди покупка

Как правилно да закупите употребяван автомобил – проверка преди покупка

Закупуването на автомобил на вторичния пазар изисква не само технически познания, но и способност за бързо вземане на решения и късмет. И цената за евентуална грешка ще е висока. Как праилно да купите кола, която отговаря на вашите нужди? Като за начало винаги трябва да извършите проверка на кола преди покупка.

Настройте се за дълго търсене

Може би ще трябва да посветите цялото си свободно време за няколко седмици на избора на подходяща кола. Продавачът е дал реклама и може да седи и да чака обаждания, но купувачът трябва да се суети: да проследява нови оферти всеки ден, да се обажда на продавачи, да ходи на проверки.

Вземете решение за марката и модела

Ако не е избрана ясна цел, но има предпочитание поне в областта на марките, това също не е лошо. По -лошо е, когато самият купувач не знае какво иска,а има наличната сума пари. В този случай ще трябва да преглеждате стотици реклами и да ходите на проверки по-често. Друг проблем е, че подобни търсения няма да позволят събирането на „статистика“ на оферти за определена марка или сегмент.

Струва си да вземете решение за основните параметри на бъдеща покупка: двигател, вид на трансмисията и задвижването, наличие на определени опции. Също така предварително разберете от какво сте готови да се откажете. Случва се да се намери кола, която не отговаря напълно на изискванията ви, но в по -добро състояние, отколкото останалите. Ще бъде по -правилно, ако решите предварително  такива несъответствия, като сте преценили всички плюсове и минуси още преди да извършите автодиагностика.

Преглед на превозното средство

Проверка на кола се извършва най -добре през деня при естествена светлина и за предпочитане при хубаво време. В дъжда или непосредствено след него повечето външни несъвършенства ще бъдат скрити от капките вода. Влагата върху боята прави цвета по -интензивен и незначителните несъвършенства може да не се виждат.

Привечер всяка кола изглежда по -добре, отколкото е в действителност, и ако навън е тъмно, най -вероятно няма да видите дори половината от дефектите си. Късната проверка обаче има и своите предимства. При изкуствено осветление цветните несъответствия са ясно видими, ако отделните части на автомобила са пребоядисани. Понякога е възможно да се види повече под светлината на улична лампа, отколкото под яркото слънце.

Юридическа проверка на автомобила

Преди да я купите, и след като извършите външен преглед на кола и оглед  на кола, трябва да проверите за забрани за действия по регистрация и други ограничения. Може да се потрудите е да проверите колата на официалния сайт на КАТ. Също така е важно да проверите самия продавач за дългове, глоби и съдебни санкции.Към момента на регистрация на транзакцията забраната за действия по регистрация с колата все още не е наложена, но когато започнете да регистрирате колата, забраната може вече да влезе в сила. Закупуването на такава кола ще се превърне в сериозен проблем.

 

 

Сподели
Предишна страницаВидео хостинг на Patreon
Следваща страницаRocket Lab с нова неутронна ракета
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.