Снимка: Mercedes-Benz

Какво е Vision G-Code? Това е стил, елегантност, мощ, но преди всичко – това е бъдещето на автомобилите от Mercedes-Benz (може би). Представям ви най-новата идея на германците за хибриден автомобил, който щади околната среда и не пести откъм лукс.

ВИЖ ОЩЕ: Да караш Mercedes

Най-новият джип от Mercedes, Sport utility vehicle (SUV) или както те сами го наричат – SUC (Sports Utility Coupé) засега е само концепция. Това обаче не пречи автомобилът да прилича като изваден от някой филм с действие, развиващо се в близкото бъдеще. Както споменах, колата е хибрид, но не е такъв, за какъвто си мислите. Задните две колела се задвижват от електрически мотор, а предните две от турбокомпресорен, водороден двигател с вътрешно горене.

Батериите на електрическия двигател се захранват от стандартните технологии – регенеративно спиране и зареждане на електрическа станция, но има нещо различно и много интересно. Боята, с която е покрит автомобила. От Mercedes наричат цвета „мулти-волтово сребро“ (multi-voltaic silver). Освен че действа като слънчев панел, който зарежда колата със слънчева енергия, това покритие създава и електростатичен заряд от вятъра, който се плъзга по колата. Това също зарежда батериите и звучи като невероятна иновация. Като цяло почти всичко в тази кола създава електричество, което да я задвижва.

Друго готино нещо е и предното стъкло – от снимките виждате, че то се простира от предната страна на колата, та чак до крайната странична част. Това дава на Vision G-Code един елегантен, но свиреп вид. Какво обаче остава за нас? За сега единствено да се надяваме, че поне част от предложените от Mercedes концепции в тази кола, да бъдат приложени в бъдеще. И някой да ни даде да я покараме… само малко…

*Правата върху изображенията са притежание на техния автор.