N

okia винаги е била една от марките, които съм уважавал и харесвал, без да ми пука особено какво мислят хората за нея. Както се казва, ако не друго, то поне от уважение към приноса й всеки уважаващ себе си технологичен маниак трябва да може да каже по една добра дума. Не мога да отрека, че понякога ми липсва времето, когато телефоните бяха прости, нямаше Facebook, Selfie и мания за мегапиксели. Тогава Nokia беше на върха и жънеше огромен успех. Няма човек, поне от по-старото поколение, който да не е ползвал телефон на Nokia и да не знае кои са те. С течение на времето се навъдиха много конкуренти и колкото и да не ми се иска, сега всички асоциират телефоните с iPhone, Samsung и т.н. Така финландците поизостанаха и едва през последните година или две започнаха отново да ми се вдигат в очите. Твърдо мога да кажа, че досега най-доброто им творение е Nokia Lumia 1020. Това си е лично мнение и не ангажирам никого с него. Лошото е, че телефонът вече е на годинка, а в този бизнес дори и 6 месеца са много време. Поради тази причина на пазара днес има нов флагман в лицето на Lumia 930, който ще трябва да продължи възкресението на компанията. Дали ще успее? Това не мога да кажа, но определено не предизвика онзи бум, който направи Lumia 1020. Въпреки това телефонът си заслужава вниманието и определено си заслужава да се купи. А това са моите причини, поради които бих дал заплатата си за него.

 

Камерата

Както се и досетихте, камерата е първото и най-важно нещо, което би оказало влияние при моята покупка, което е напълно нормално, при положение че се занимавам основно с видео и снимки. В последно време основно търся телефон, който да може да прави наистина читави снимки и липсата на качествена камера директно зачерква даден телефон от списъка ми. За щастие обаче камерата на Lumia 930 определено е от този тип, на който може да се разчита за качество и прецизност. Не че е нещо изненадващо, имайки предвид че Nokia си ги бива в тази част и още от времето на Nokia 808 не може лесно да се намери забележка. Тъй че камерата на този смартфон спокойно може да бъде изведена на челни позиции. С 1/2.5“ големина на сензора, Carl Zeiss оптика, PureView технология и оптична стабилизация едва ли ще може да кажете, че искате нещо повече. Както във всички други модели от високия клас, така и тук имаме ръчните настройки, които основно са предвидени за по-големите специалисти, но имаме и автоматичен режим, подходящ за новобранците, който също не отстъпва по качество. Резултатът е ясен, а в подробното ни ревю може да намерите и малка галерия с примерни снимки.

 

Дисплеят

На второ място е дисплеят, който винаги съм харесвал във високия клас представители на серията Lumia. 5-инчовият AMOLED дисплей е страхотен, в което ще се убедите още като го включите. Ясно е, че щом е AMOLED наситеността на цветовете, както и контрастът не са тези, които предлага IPS примерно. Тук всичко е една идея по-засилено, но пък на открито работата с него ще ви е много по-лесна. Тук естествено помага и ClearBlack технологията, за която съм ви разказвал подробно как работи още преди няколко месеца. ClearBlack представлява метод за намаляване на отраженията от екрана и подобряване на визуалното качество на изображението. В общи линии, с ClearBlack технологията дисплеят е в състояние да осигури високо качество на изображението във всеки тип ситуация – на закрито, на открито, при слабо осветление и при ярка светлина. ClearBlack дисплеите настройват яркостта автоматично до оптималното ниво, в зависимост от условията, при които се използват. Друго предимство, което е много важно при днешните смартфони, е възможността да се спести енергия и да се увеличи животът на батерията. Всичко това прави Lumia 930 още по-търсен и желан продукт или поне би трябвало да е така, ако държиш на качеството и на батерията си.

 

Софтуерът

Софтуерът винаги е в основата на всичко. Все пак си купуваме смартфони, а без интуитивна и умна операционна система смартфонът си остава просто един телефон. Това е и едно от нещата, поради които Nokia никога не са били сред водещите и все още не са. Все пак това е светът на Android OS и iOS, които са непобедими към този момент, но Windows Phone гордо заема третото място и то не за друго, а защото е най-новата, поне според мен. През последната година в моите очи Windows Phone се показа като една добра и бързо напредваща операционна система, макар да има някои толкова големи пропуски, че направо ми иде да се гръмна. Най-малкото, до преди няколко месеца нямаше опция да се правят папки и нямаше уведомителна листа. След това го направиха, представяйки го като нещо супер-дупер уникално, но както и да е. Вече ги има тези неща, но по-важното е, че в самата си сърцевина Windows Phone май е замислена много по-добре от Android OS, защото тук проблеми като фрагментация и подобни щуротии няма да намерите. Нещата изглеждат прости, семпли, ако щете и скучни, но работят перфектно. Тук няма Sense, TouchWiz и прочие – тук всичко си върви по един стандарт, има си правила, затвърден дизайн и това прави Windows Phone да работи. В крайна сметка, аз давам 1000 лв., за да работи – дреме ми като не е шарено и красиво. Е, все още маркетът не е заприличал на Play Store, но и това време ще дойде, бъдете спокойни.

 

Външният вид

Не може да отречете, че се кефите на красиви телефони. Винаги, когато ще излиза нов смартфон, се коментира визията му. Почти никой вече не спекулира по ядра, процесори и прочие. Всеки мрънка за дизайн, метал, изработка и т.н. За мен Lumia 1020 не беше най-красивият телефон, който финландците можеше да пуснат. Беше малко тежък и малко грубоват заради издадената камера. Имаше си своя чар, но не беше онова изчистено дизайнерско решение, което търся. Сега обаче нещата са по-различни. Lumia 930 има приятен финиш, ергономични размери и е удобен. Определено не е най-красивият телефон на годината, защото Sony, iPhone и HTC са лидери в това отношение, но все пак като за Nokia е много добре.

 

Цената

И за финал оставих темата с цената, защото накрая парите винаги са определящ фактор. Колкото и да ни се иска на всички да караме Ferrari, малко намират парички за такава кола. Същата работа е с телефоните. Не всеки може да „строши“ 1000 лв. на масата и да си вземе флагман. Каква е равносметката в тази ситуация? След като малко се разрових из родните онлайн магазини, видях че Lumia 930 е от 100 до 250 лв. по-евтина от останалите флагмани на Sony, HTC, Apple и Samsung. Разбира се, цените навсякъде са различни, а и аз не съм ровил във всички магазини. В общи линии това е разликата, която не е никак малка, пък телефонът няма кой знае колко неща като липси, а все пак съм гледал и цените за 32GB версия. Като му теглиш чертата, оферта да си купиш продукт на Nokia има.

Дали всичко това е от значение за вас? Е, това е от значение за мен, пък и не знам кое друго може да е в един телефон. Няма да се опитвам да ви убеждавам в нещо, в което сами не искате да вярвате. Това са си моите определящи фактори, а в тази статия просто направих лек разбор на последното предложение на Nokia. Телефонът е добър, стига да може да свикнете с Windows Phone, защото единствено това е съществената разлика с останалите марки. Като изключим операционната система и нейните особености – това си е телефон като телефон.