Samsung най-накрая разкриха информация от проучването по случая Note 7. Причините за избухването на флагмана, който излезе в продажба миналия септември, вече са напълно ясни.

Samsung_Note_7_infographicИзглежда два отделни проблема с батерията са пряко свързани с огромния провал на корейците. Първият е недостатък в дизайна в горния десен ъгъл на батерията, който е предизвикал огъване на електродите, съответно водещо до причиняване на късо съединение.

Вторият проблем идва от това, че Samsung са използвали батерии от различен доставчик, който е имал проблем със заваряването. Това също е довело до късо съединение и избухване в пламъци.

Компанията наблегна на мащаба на разследването по време на пресконференцията в Сеул днес. 700 професионалисти са тествали 200 000 смартфона и отделно още 30 000 батерии. Резултатите са потвърдени от три напълно независими фирми.

Явно на Note 7 просто не му е било писано… Какъв е шансът за поява на два проблема с батерията, като и двата да водят до избухване на устройството. Вече поне знаем защо Samsung не успяха да отстранят дефектите на флагмана достатъчно бързо.

Откриването на проблема обаче до каква степен оневинява корейците? Въпреки че не дизайнът на самото устройство е в основата на всичко, Samsung със сигурност не са провели достатъчно тестове, за да осигурят безопасното използване на флагмана.

От гиганта споделиха, че за в бъдеще увеличават двойно проверките за сигурност, така че да няма повече подобни проблеми. Въвежда се 8-степенен тест на батерията, като бе формирана също и специална група за оценка качеството на батериите (Battery Advisory Group), в която влизат външни консултанти и експерти от академичните и изследователски среди.

Ще видим дали Samsung ще успеят да спечелят доверието на своите клиенти отново през през тази година. Все пак скоро се очаква премиерата на следващия флагман – Galaxy S8. Този път само те ще са си виновни, ако устройството не бъде успешно.