fb-addicted

Всички обичаме технологиите! Защо не, когато те толкова улесняват живота ни? Но твърде често прекрачваме тънката граница между полезността и пристрастяването, което създава само пречки за пълноценния живот. Социалките като Facebook и Twitter ни увличат с такава лекота, че неусетно прекарваме часове, разглеждайки екрана на смартфона си. А това е само началото на необятния интернет…

Екип от учени в университета в Бон начело с професор Александър Марковец опитал да разбере точно колко време прекарваме със смартфоните си. Те изследвали навиците на 50 студента в течение на шест седмици. В резултат разбрали, че участниците в експеримента използвали телефона си повече от два часа дневно, проверявайки го почти 80 пъти — поне веднъж на всеки 12 минути. Любимите им дейности били да разглеждат съобщенията си, да влизат във Facebook и да играят игри.

Понеже извадка от 50 студента не била достатъчна, за да се направи извод за навиците на мобилните потребители като цяло, екипът учени разработили приложение, което показва как точно използвате смартфона си. Вътре попадат обаждания, съобщения, брой включвания на дисплея и използвани приложения. Приложението получава почти 10 000 нови потребители на ден и, ако желаете да се включите в експеримента, можете да го изтеглите от Google Play и да проверите резултатите си след няколко дни.

Редовен потребител или пристрастен маниак? В коя група попадате вие?