castle-ligh

Ново медицинско изобретение може да помогне на хиляди хора, които страдат от синдрома на заключения човек. Това е изключително тежко заболяване, което се характеризира с пълната неспособност да контролират нервите си. Тези хора изглеждат като в кома, но всъщност са в напълно ясно съзнание, единствено не могат да комуникират, тъй като нямат способността да движат каквато и да е част от тялото си.

Виж още: Успяха да заснемат движението на лазерен лъч във въздушна среда

Понякога е трудно тези пациенти да се различат от хора във вегетативно състояние, което прави трудна и грижата за тях. През последните години се разработиха редица изобретения, които могат да помогнат на страдащите от този синдром. Част от пациентите могат да контролират волево движението на очите, което е начин за комуникиране. Чрез изучаване на мозъчните им вълни учените са успели да разработят алгоритми, които да „четат“ мислите им.

Възможен е също е преносим четец, който на практика автоматизира процеса. Показват се серия от букви, думи и изречения, а пациентите чрез мисълта си ги избират и по този начин се осъществява комуникацията. Четецът е допълнен и с устройство, което вибрира при подаване на различни команди. При някои пациенти тактилните усещания са много по-силен стимул за мисловна реакция. Разработването на четците продължава.