iphonelock

Федералното правителство на САЩ се опитва да намери начин да принуди Apple да премахне криптиращите възможности за защита на информацията. Властите искат да прокарат нов законодателен акт, който се основава на закон от XVIII век. Ако той бъде приет, тогава Apple може да бъде принудена да премахне всякакви механизми, които защитават данните на потребителите.

ВИЖ ОЩЕ: SONY НАЕ MANDIANT, ЗА ДА СЕ СПРАВИ С ЖЕСТОКАТА КИБЕР АТАКА

Някои юристи изразиха недоволство, че властите стигат до такива крайности за премахването на подобни технически възможности. Позицията на правителството е, че това ще им помогне в разследването на престъпления. Двама федерални съдии потвърдиха, че има два случая с производители на смартфони. Apple със сигурност е единият, но не се съобщава за другата компания. Правителството смята, че те са длъжни да окажат своето съдействието на разследващите власти.

Според закона, при съдебно решение, Apple трябва да премахне всички средства за защита на информацията, ако това бъде поискано от нея. Тази мярка може да бъде приложена само в случай на необходимост.

Предишните опити на властите за справяне със ситуацията включваха съобщения, че криптирането на данни може да доведе до убийства и неразкрити жестоки престъпления. Пледоарията им беше, че защитата на личните данни на потребителите не е от съществена важност, когато се касае за разкриване на престъпления. Огромните правомощия и възможности на правителството при едно евентуално разследване могат да бъдат осъществени, ако този и други подобни нормативни актове влязат в сила.