garden_orbweaver_with_prey

Южнокорейски учени са създали устройство, което улавя и най-дребните вибрации на принцип, взет от тялото паяците. Тези неприятни за някои животинки притежават специален орган, който се разклаща в отговор на търкащото движение на своята половинка. Изкуствената система използва механизма, както и материали като платина и мек полимер, за да може да тече електрически ток.

ВИЖ ОЩЕ: ИЗКУСТВЕНОТО ЗРЕНИЕ ДНЕС И УТРЕ – КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ МОГАТ НА СЛЕПИ ХОРА

По този начин паяците спомагат за създаване на устройства с много по-чувстителни сензори. Дори и най-малкото трептене позволява на изкуствената система да реагира, тъй като се използва принцип на промяна на електрическото съпротивление. Тази свръхчувстителност може да се приложи в редица смарт джаджи.

Полезни идеи за използване на такива сензори се крият в почти невидими пулсомери за китката за спортисти, както и за направата на комуникационни средства. Пример са хората със специфична парализа, които не могат да говорят – тези сензори могат да засекат леките движения на гласните струни, като по този начин те ще си възвърнат способността за говор. Очаква се и приложение в музиката – настройването на различните музикални инструменти ще бъде възможно чрез такива сензори.