Една от най-бързо растящите компании в сектора е българската Алтерко Роботикс, с 124% ръст на приходите за последната година

 

Пазарът на продукти за автоматизация на дома ще e един от най-перспективните и растящи сектори в световен мащаб, с годишен темп от близо 16%, по данни на Статиста. Северна Америка е пазарен лидер в интегрирането на интелигентни системи за автоматизация, но през следващите няколко години Европа ще наваксва с бурни темпове изоставането си и дори се очаква да стане първенец по брой присъединени устройства. Броят на домакинствата в Европа, въвеждащи смарт устгройства за автоматизация на дома се очаква да расте със средногодишен темп от 22,3% и да доведе до 83,2 милиона умни домове през 2023 година.

Технологичният напредък означава, че IoT технологията става по-лесна за изпълнение и отваря вратата  за  по-голямо  разнообразие  от  компании,  които  да  се  възползват  от приложенията на IoT технологията.

На фона на гитанти като Google и Майкрософт, на световната IoT сцена в момента присъства и значима компания, създадена от българи – холдингът Алтерко АД.  Алтерко оперира в Европа, Азия и Америка, като водещите му пазари са тези на Стария континент и това са Германия и Италия.

За последната една година дъщерната компания на Алтерко с фокус върху IoT технологиите – Алтерко Роботикс бележи ръст на приходите в размер на 124%. Миниатюрните и функционални устройства за автоматизация на дома на Алтерко привличат все повече нови клиенти, като според данни на холдинга клиент направил веднъж покупка, се връща отново средно 5 до 7 пъти и закупува още продукти. Компанията е и одобрен доставчик на Deutsche Telekom за ново поколение умни устройства – NarrowBand IoT (NB-IoT).

 

През 2019г. Алтерко Роботикс спечели престижната награда Best of IFA 2019 на най-голямото технологично изложение в Европа за мултифункционалните и иновативни продукти за автоматизация на дома от серията Shelly. Чрез тях може да се контролира почти всичко в жилището, както и да се следи консумацията на ток.   Устройствата са хит на над 90 пазара и близо 250 000 домове по цял свят в момента използват продуктите Shelly. Прогнозите са, че до 2021г. един милион домове ще бъдат автоматизитани от устройства на Алтерко.

Холдингът планира догодина да предложи на пазара нова серия от устройства. В момента се тестват около 5-6 нови технологии, като е предвидено излизането и на индустриални Shelly устройства. Всички устройства Shelly са проектирани да предлагат максимален комфорт, безопасност и лесен монтаж. Единственото необходимо за употреба на продуктите е налична интернет връзка и безплатното мобилно приложение Shelly Cloud.

Доброто анализиране на ситуацията в разгара на Ковид 19 кризата и изнасянето на производството на компоненти в България, даде възможност на Алтерко да осигури непрекъснатост на производството и доставките, което оказа влияние и върху темпа на продажбите. Към края на първо тримесечие на 2020 г, холдингът отчита 140% средногодишен ръст на приходите от продажби спрямо същото тримесечие на 2018 год.

Сподели
Предишна страницаКак технологиите свиват VR дисплеите до размера на слънчеви очила
Следваща страницаКак лампите за маникюр могат да ни улеснят живота
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.