Остров Тау е малко парче земя, част от Американска Самоа и намиращо се на повече от 7500 километра от Северна Америка, но там вече всички домове получават своята електрическа енергия от Слънчето. Благодарение на Tesla и SolarCity, островът притежава мрежа от 5328 слънчеви панела, които предоставят общо 1,4 мегавата енергия. След това тя бива складирана в 60 Powerpack батерии на Tesla — това са 6 мегаватчаса.

След като миналата седмица придобиването на SolarCity от страна на Tesla официално бе финализирано, двете компании започват да работят усилено върху master плана на Илон Мъск. С него главният изпълнителен директор на Tesla Motors и досегашен директор на SolarCity се бори да направи света независим от изкопаемите горива и свободен от въглеродни емисии.

Във официалното видео от SolarCity по-горе се споменава, че Остров Тау разчита на дизелови генератори, като чрез тях там биват изгаряни около 109 500 галона дизел на година (414 502 литра). С изградената през последната година микромрежа от слънчеви панели, Tesla и SolarCity ще намалят разходите на всички 600 жители на острова. Това включва разходи за гориво и такива за неговия транспорт до Тау.

Благодарение на слънчевите панели и батерии, остров Тау може да остане захранен с енергия до три дни без слънце. Батериите пък се зареждат напълно за 7 часа.

Какво друго да кажем, освен едно голямо браво на Tesla, SolarCity, а и правителството на Американска Самоа и Министерството на вътрешните работи на САЩ, които са финансирали проекта.