Двамата основатели на Instagram Кевин Систрьом и Майк Кригер напускат компанията. Новините бяха първоначално съобщени от New York Times, а след това бяха потвърдени в блог пост, написан лично от Систрьом.

Източници на Bloomberg от своя страна успяха да научат, че двамата са останали разочаровани от все по-очевидната намеса в делата им от страна на изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг. Както се знае, Instagram е собственост на Facebook, а Facebook дава все по-важно място на Instagram в плановете за своето собствено бъдеще.

Кевин Систрьом от своя страна обяви, че той и Майк Кригер ще си вземат известна почивка, преди да стартират работа по друг вдъхновяващ ги проект.

„Планираме да си вземем малко почивка, за да изследваме отново нашето любопитство и креативност. За да създаваме нови неща, имаме нужда направим стъпка назад, да разберем какво ни вдъхновява и да комбинираме това с нещото, от което светът се нуждае. Това планираме да направим“, се казва в изявлението на Систрьом.

Закупен от Facebook за сума по-голяма от 1 милиард долара, днес Instagram има над един милиард потребители в цял свят. Може да се каже, че именно това е най-успешната придобивка на Facebook до момента.

„Аз и Майк сме благодарни за последните осем години в Instagram и последните шест във Facebook. Нараснахме от 13 души до над хиляда в офиси в целия свят, всички до един изграждащи продукти, обичани и използвани от над милиард души“, се казва още в поста на Кевин Систрьом.

Марк Зукърбърг също публикува пост, с който се сбогува с двамата основатели на Instagram, които вече не са част от неговата компания.

„Кевин и Майк са страхотни лидери, а Instagram е отражение на техните креативни таланти. Научих много, работейки с тях през последните шест години и наистина ми беше приятно. Желая им най-доброто и нямам търпение да видя какво ще изградят в следващия си проект“, пише Зукърбърг.