самолета

Може би никога не сте чували за Xavion и ако е така, то значи много сте изпуснали. Xavion е приложение за вашия iPad, което може да работи като автопилот и да приземи самолета ви без проблем. Реално няма значение дали ще възникне проблем с двигателя, горивото да свърши или пилота. Xavion може да се справи с такива ситуации и да реагира по най-добрия начин, приземявайки малък самолет до най-близката и безопасна писта.

ВИЖ ОЩЕ: ТОВА МОЖЕ ДА СА ПЪРВИТЕ СНИМКИ, КОИТО ПОКАЗВАТ GALAXY S6 

Приложението отдавна е полезен инструмент за пилоти, давайки информация за метеорологични условия и други подобни неща, но с тази актуализация Xavion ще се изкачи на съвсем друго ниво. Подобни системи за малки самолети може да струват около 1 000 000 долара, за да се изработят с конкретни насоки от FAA и впоследствие да се продадат за около 30 000 долара.

„На практика пилотите ще използват това приложение, за да ги води до пистата“, казва създателят му Остин Майер пред Popular Science. „В този момент, всеки пилот може да се намеси и да приземи самолета.“, а дори и ако пилотът всъщност не извършва процедурата по кацане, единствената значителна повреда би била по колесника на самолета, но няма да има човешки жертви.

Според Майер приложението няма да бъде одобрено от авиационните власти и няма да привлече толкова голям интерес, колкото останалите масови приложения на пазара, но все пак показва, че силата на мобилните приложения реално е много по-голяма, отколкото си мислим. На този етап Xavion ще струва 199 долара на година, а бъдещето му е доста интересно.