B296R1MCYAE0eA9.png large

Финландската компания за нанотехнологични разработки Canatu разработи нов наноматериал, който има почти невероятни характеристики. Той е разтегателен, огъваем и може да вмести в себе си чипове за сензорно управление. Новият материал може да се използва в много и най-различни продуктови дизайни, което го прави изключително подходящ за производителите на потребителска електроника.

ВИЖ ОЩЕ: SAMSUNG ОФИЦИАЛНО ПОКАЗА НАЙ-ТЪНКИЯ СИ СМАРТФОН – GALAXY A7

Тази разработка е много полезна за добавяне на функции за контрол на труднодостъпни места – например на тънки гривни и други кръгли форми, където размерите не позволяват да се вградят големи чипове. Самите сензори могат да бъдат огъвани и разтегляни без особен ефект върху електропроводимостта. Технологията позволява разпознаване на до 10 събития едновременно.

С появата на тази разработка вече е възможно да се създават триизмерни и огънати контролери за сензорен контрол.
Тя вече е предизвикала интерес при много производители на електроника, а през изминалата година е имало и пробив на прототипи. С популярността на частично гъвкави потребителски продукти (LG G Flex смартфоните) се очаква този пазарен сегмент да се разрастне. През тази година Canatu очакват първата комерсиална разработка с техния материал.
Първите носими аксесоари, които се възползват от новата технология, се очакват през пролетта на 2016 г.