windows9

Изтекоха нови изображения, показващи десктопа на Windows 9 – следващата версия на настолната операционна система на Microsoft.

Изглежда, че и софтуерният гигант не може да предотврати изтичането на информация, тъй като наскоро видяхме и логото на новия Windows. Изображенията са от версията Windows Technical Preview, която ще бъде пусната до хардуерните партньори на Microsoft в началото на октомври.

Тук отново виждаме новото старт меню, което има специален панел за т.нар динамични плочки (Live Tiles), познати ни от модерния интерфейс на Windows 8, досега запазен главно за устройства със сензорни екрани. Също така виждаме и няколко Windows 8 приложения, които работят в desktop режим. По всичко личи, че Microsoft най-накрая планира да обедини двата интерфейса, тъй като текущата концепция претърпя доста критики от журналисти и потребители.

windows9_store

До бутона „старт“ забелязваме нова икона за универсално търсене, както и бутон, който може би ще се използва за превключване между няколко виртуални десктопа. Във визуално отношение, доста икони, менюта и други елементи са претърпели промени, като сега повече наподобяват „плоския“ стил на Windows 8, познат като „Metro“. Също така, новата OS ще има и някаква форма на Notification Center, но пълната функционалност на приложението засега не е известна.

windows9_notifications

Като цяло промените не са драстични и всеки, който има опит с някоя от последните версии на Windows, ще може да работи с новата операционна система без никакви проблеми. Големият въпрос, който стои пред Microsoft и операционната им система, е дали най-накрая ще създадат продукт, който успешно може да се използва както чрез клавиатура и мишка, така и чрез пръсти. Съдейки по изображенията, компанията работи в правилната посока, но все още е прекалено рано да се каже със сигурност.