driving

Едно от най-досадните неща за един шофьор е чакането в задръстване. Учените от университета Carnegie Mellon са открили начин, който може да реши този проблем. Според техните анализи е възможно да се намали времето за транспорт на около 40% от работниците в града чрез заменянето на светофарите с виртуални такива.

ВИЖ ОЩЕ: LG G4 ЩЕ БЪДЕ СЪС SNAPDRAGON 810 И 16-МЕГАПИКСЕЛОВА КАМЕРА

Идеята е доста обещаваща – премахват се физическите светофари, а вместо тях на предното стъкло на автомобилите ще се визуализират виртуални индикатори. Цялата система ще използва технологии, които ще обясняват със зелени и червени стрелки кой е най-подходящият път за конкретната посока. Според разработчиците виртуалната технология ще намали и драстично замърсяването, както и ще предотврати произшествията на пътя. Футуристичната идея вече е взаимствана от американското правителство. Използването на виртуални светофари е изискване в новата програма за транспорт на САЩ.

Информацията за трафика в реално време е имплементирана в редица услуги, които ползваме ежедневно на смартфоните си. Но виртуалните светофари не са само следващата стъпка към улесняване на процеса на шофиране, а изцяло изменяне на процеса. Все още не е ясно дали някой производител ще направи публични тестове на тази идея в близко бъдеще.