На 10 май Националният природонаучен музей при БАН и MediaBricks.bg ви канят на представянето на книгата „Песента на титаните: история за динозаври“ – първата по рода си научнопопулярна книга на палеонтологична тема, написана от български автор като разказ от първо лице и илюстрирана от него. Тя ще ни потопи в приключението, което представлява търсенето на динозаври в България, и ще ни позволи да надникнем в работата на българските палеонтолози на терен. Авторът Владимир Николов е палеонтолог и палеоилюстратор и ще ви разкаже за историята на книгата от зараждането на идеята до реализирането ѝ.

За това не пропускайте тази сряда (10 май) от 17:30 часа, да посетите фоайето на Националния природонаучен музей – БАН, където книгата ще бъде представена официално от палеонтолозите проф. Николай Спасов и гл. ас. Латинка Христова от НПМ-БАН и гл. ас. Дочо Дочев от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

„От дете искам да напиша и илюстрирам книга за динозаврите. Даже не една, а много и различни книги. Неведнъж съм започвал, всеки път в различен формат, стигал съм донякъде, и съм изоставял проекта. Не съм си представял, че ще бъде точно тази, че ще разказва нещата, за които разказва, и ще изглежда по начина, по който изглежда“, споделя Владимир в профила си във Фейсбук.

В седем разказа, представляващи сърцето на книгата, той проследява историята на третата експедиция до Трънското находище на динозаври, провела се през 2020 година. На страниците оживява ежедневието на учените, работата и трудностите, с които се сблъскват, описани са методите, които използват, за да осветят историята, нашепвана им от древните кости през дълбините на времето. За най-любознателните е включен подробен терминологичен речник, биографични профили на участниците в експедициите и множество снимки, диаграми и илюстрации с реконструкции на гръбначните животни обитавали България през къснокредната епоха.

Епилогът към книгата е на световноизвестния експерт по динозаврите проф. Стийв Брусати.

Научни консултанти на изданието са проф. Николай Спасов и гл. ас. Латинка Христова от НПМ-БАН, проф. Марлена Янева от Геологическия институт-БАН и гл. ас. Дочо Дочев от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Авторът Владимир Николов е палеонтолог и палеоилюстратор, докторант в Националния природонаучен музей при БАН. Изследва костните тъкани на фосилни гръбначни животни, открити в България, и участва активно в проучването на динозавърското находище край град Трън. Носител е на докторантската стипендия на фондация „Карол Знание“ за 2020 г., а работата му в Трънско е подкрепена от The Jurassic Foundation. Илюстрирал е детската книга Excavate! Dinosaurs: Paper Toy Palaeontology и е автор на корицата на българското издание на бестселъра „Възход и падение на динозаврите“ на Стийв Брусати. Участник е в международната палеоарт изложба Picturing the Past (2018), а негови творби са отпечатвани в учебници, научнопопулярни книги, енциклопедии и списания.

Изданието се осъществява в партньорство с MediaBricks.bg и приходите от продажбата му ще бъдат използвани в подкрепа на бъдещите палеонтологични експедиции на екипа на НПМ-БАН.

Сподели
Предишна страницаПървият в света дървен транзистор
Следваща страницаA.I. система превръща мислите на хората в текст
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.