nasa-hands-off-the-moon-650x0

НАСА планира да отглежда растения, зеленчуци, цветя, босилек, дори и ряпа на Луната. Експериментът е част от проекта Lunar Plant Growth Habitat Project, като идеята е НАСА да изпрати семената късно през 2015 г. Как ще се случи това? За тази цел учените са изработили изолирана камера, в която за период от 5 до 10 дни растенията ще покълнат. Тя ще се намира на космически кораб на Луната.

pole_greenhouse_lunar
Image Credit: Lane Patterson

“Могат ли хората да живеят и работят на Луната? Не просто да я посетят за няколко дни, а да останат с десетилетия? Първата стъпка в дългосрочен план е да изпратим растения. Като стръкчета, те ще могат, като хората, да бъдат чувствителни на условията на околната среда, понякога дори повече. Те носят генетичен материал, който може да бъде нарушен от радиация, както е при хората. Те могат да тестват лунната среда за нас, като “канарче в мина за въглища”.

“Ако изпратим растения и те разцъфтят, тогава вероятно и ние ще можем. Техният растеж е необходим за поддържането на живот (храна, въздух, вода) за заселниците. Растенията осигуряват психологически комфорт, както се показва от популярността на оранжериите на Антарктика и на Space Station.”, се казва в официалния сайт на НАСА.

Как мислите, дали един ден ще получим еднопосочен билет с дестинанция Луната?