Обсерваторията Arecibo в Пуерто Рико вече не е най-големият радиотелескоп на света. От днес тази чест се пада на Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (Петстотин-метров сферичен телескоп, или FAST). Той се намира в китайската провинция Гуейджоу и построяването му отне пет години и 180 милиона долара.

Площта, която FAST покрива, е тази на цели 30 футболни игрища. Радиотелескопът ще бъде използван от китайските учени за търсене на извънземни, но възможностите му са много по-големи. С него могат да бъдат детектирани гравитационни вълни, пулсари, а може би някой ден и амино-киселини на други планети.

FAST е почти два пъти по-голям от радиотелескопът в Пуерто Рико, който е с диаметър 305 метра. Построяването му обаче не мина без трудности – за да бъде той на мястото, на което е в момента, правителството на Китай трябваше да изсели около 9000 души, които са живеели в района. Това е станало не само с цел да се освободи място, ами и за да може комуникациите им да не пречат на наблюденията. За преместването си всеки човек е получил само някакви си 1800 долара. Китайското правителство има минало, изпълнено с чести изселвания на хора по една и друга причина, като от 1970 година насам по една или друга причина са изселени общо над 40 милиона души.