Reuters съобщават за нова хакерска атака, която е засегнала стотици милиони имейли. Между тях са такива от големи доставчици като Hotmail, Yahoo Mail, руската Mail.ru и дори Gmail. По информация на директора по сигурността Алекс Холден от Hold Security, засегнати са може би около 272,3 милиона акаунта.

Най-силно изглежда са засегнати потребителите на Mail.ru, където от 64 милиона активни месечно акаунта може би разбити са 57 милиона. Още, 40 милиона имейла от Yahoo, 33 милиона от Hotmail и 24 милиона Gmail потребителя най-вероятно са с разбити пароли. Има и тикива към Microsoft, но за тяхна бройка не се споменава.

За компрометираните акаунти нямаше да разберем ако не е бил млад руски хакер, който е започнал да се хвали с атаката във онлайн форум, където е продавал достъп до мейл акаунти срещу един долар на бройка. Hold Security разбрали за това и съобщили на засегнатите компании преди около 10 дни. Mail.ru не докладват за проблеми към момента; Microsoft знаят и вземат мерки за сигурност от своя страна; Google и Yahoo пък все още не са коментирали.

Ако смятате, че е възможно акаунтът ви да е бил разбит, няма да е лошо да смените паролата си. Много от компаниите доставчици на мейл услуги предлагат и автентикация в две стъпки, която изключитело би ви помогнала да опазите кореспонденциите си.