Снимка: Etsy

Продължението на сагата „Междузвездни войни“ (Star Wars) току-що приключи първия си уикенд на големите екрани, което значи само едно – време е за данни от продажбите и изглежда някои рекорди ще бъдат счупени.

Премиерният уикенд на „Междузвездни войни: Епизод VII – Силата се пробужда“ е донесъл на Disney цели 238 милиона долара само за САЩ. По този начин космическата опера бие досегашния рекордьор – също от тази година – „Джурасик свят“ (Jurassic World), който спечели 208,8 милиона. Вторият рекорд, който вече се държи от „Междузвездни войни“, е най-големи приходи от първи ден прожекции. Отрочето на Джордж Лукас е филмът, който най-бързо е спечелил първия си един милион долара – само за ден.

Според първоначални сметки на Disney, печалбите извън САЩ са на обща стойност 279 милиона долара, което прави общо 517 милиона за първия уикенд в целия свят. Това все пак е малко под огромните 524,9 милиона на „Джурасик свят“, но сметките не са финални и може да се окаже, че „Междузвездни войни“ печели и тук. Интересното в случая е, че продължението още не е получило своята премиера в Китай, а тя ще допринесе за печалбите с една солидна сума.

И последно – „Междузвездни войни“ е далеч от рекорда най-голяма обща печалба за САЩ, който в момента се държи от „Аватар“ (Avatar) и е 760,5 милиона долара. За това обаче има още много време и се смята, че „Силата се пробужда“ може спокойно да достигне обща домашна печалба от поне 800 милиона. За световно ниво рекорьорът отново е „Аватар“ със своите 2,78 милиарда долара, но ако някой може да го победи, то това е Силата и нейното пробуждане, което се случи миналия уикенд.

Прочетете нашето ревю на „Епизод VII“ – ТУК!