facebook-mark-thanks

Марк Зукърбърг получи 99% рейтинг на одобрение от своите служители за ролята си на главен изпълнителен директор на една от най-популярните социални мрежи Facebook. Така той успя да измести Тим Кук, който водеше класацията през 2012 г. Според последното проучване на международния сайт за намиране на работа Glassdoor тази година той се нарежда на 18-то място.

Според доклада за Топ 50 изпълнителни директори за 2013 г. рейтингът на Зукърбърг е нараснал с 15% в сравнение с миналата година, а този на Тим Кук е паднал с 4%. „Рейтингът на одобрение на изпълнителните директори се изчислява подобно на този на президентите. Към служителите се отправя въпросът дали одобряват начина, по който се ръководи компанията.“, съобщават от Glassdoor. За да бъде направен подобен списък е необходимо най-малко 100 служители да дадат одобрителен рейтинг.

Много лидери в технологичния свят са постигнали високо отличие. Сред тях са изпълнителните директори на SAP Бил Макдермън и Джим Хагеман, като последният е на второ място отново с 99% одобрение. На седмо място е Джо Тучи (EMC), на осмо Пол Джейкъб (Quakcomm),а на 11-то е Лари Пейдж (Google). В Топ 25 се класират още Марк Бениоф (Salesforce), Джеф Безос (Amazon), Пол Отелини (Intel) и Брад Смит (Intuit).

Във втората половина на списъка се нареждат изпълнителният директор на Oracle Лари Елисън, който е на 46-то място и Майкъл Дел, който е на 49-та позиция. [rquote]Единственият минус на работата във Facebook е безплатната храна, която не помага за добрата форма на тялото.[/rquote]Въпреки че последните двама са едни от последните, те са се справили доста по-добре от Стив Балмър (Microsoft) и Мер Уитман (Hewlett-Packard), които дори не присъстват в класацията.

Какво изстреля Марк Зукърбърг на първо място? Настоящи и бивши служители описват Facebook като „интензивно и забавно“, „страхотно“, „невероятно“ и „фантастично“ място за работа. Единствения минус, който те посочват е „безплатната и вкусна храна, особено десертите, които не помагат за добрата форма на тялото“.

Що се отнася до Apple, изглежда, че много от мненията идват от бивши служители. Те са дали висока оценка за обучението, което са получили, но са недоволни от компанията за това, че не им е дала възможността да се издигнат на по-висока позиция и да работят в корпоративни офиси. Те насърчили Кук да подпомага повече отвътре.

„Винаги слушай служителите си. Когато те достигнат до момента да ви кажат, че имат нужда от промяна, дори временна, направи нещо по въпроса, преди да е станало прекалено късно. Също така, когато кажеш на служител, че ще направиш нещо, за да помогнеш, то го направи. Фокусирай се повече върху развитието на тези, които работят за теб“,е написал един от сегашните работници в компанията.